Săptămâna 3. Distresul emoțional
95%

Acum că știu ce stil de a face față problemelor am...

Acum că știu ce stil de a face față problemelor folosesc – încotro să o iau?

 Știm faptul că persoanele care fac față problemelor având un ,,spirit de luptător” și care își exprimă emoțiile, tind să aibă mai puțin distres de-a lungul timpului. În contrast, a face față prin evitare, preocupare, pesimism și/sau fatalism poate duce la un distres mai crescut de-a lungul timpului (dar nu tot timpul). Cel mai important lucru este să evaluați care stil de a face față problemelor funcționează pentru dumneavoastră. 

Dacă stilul dumneavoastră de a face față problemelor nu funcționează:

Precum am menționat anterior, nu există un stil bun sau rău de a face față problemelor, ci mai degrabă să vă dați seama dacă abordarea de acum vă ajută sau nu. Dacă vă simțiți bine din punct de vedere emoțional, atunci continuați să faceți ceea ce ați făcut și până acum. Dacă vă simțiți puțin copleșit/ă din punct de vedere emoțional, atunci puteți încerca alte stiluri de de a face față, precum ,,spiritul de luptător” sau procesarea/exprimarea emoțiilor prin completarea a câtorva dintre fișele de lucru din acest modul (Scrierea terapeutică și disputarea gândurilor nefolositoare vă poate fi de folos). 

Dacă dumneavoastră și partenerul dumneavoastră aveți stiluri diferite de a face față problemelor, care se află în conflict:

Precum am menționat anterior, există unele modalități de a face față problemelor care se află în conflict unele cu altele. Spre exemplu, dacă tindeți să folosiți Evitarea iar partenerul dumneavoastră folosește Preocuparea, puteți observa ca nevoile fiecăruia nu vă sunt satisfăcute. Dacă acesta este și cazul dumneavoastră, poate fi util să încercați să vă comunicați nevoile într-un mod asertiv. Există două fișe de lucru în acest program care vă pot fi de ajutor: Fișa de lucru pentru comunicarea asertivă din modulul săptămânal ,,Simptome fiziologice” sau ,,Susținerea partenerului dumneavoastră prin Comunicare” din modulul săptămânal Familia și prietenii.