Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
1%

Adaptarea emoțională

 

Pentru multe persoane, finalizarea tratamentului poate fi o experiență dominată de emoții mixte. Poate că ați avut anumite așteptări referitoare la modul în care vă veți simți odată ce veți termina cu tratamentul. Unii oameni pot deveni confuzi atunci când observă că nu sunt atât de entuziasmați și fericiți precum s-ar fi așteptat. Pe de-o parte s-ar putea să vă simțiți ușurat/ă pentru că ați depășit acele momente grele și că puteți restabili un anumit grad de normalitate în viața dumneavoastră. Pe de altă parte, acesta poate fi momentul în care unii oameni se simt ca și cum și-au pierdut plasa de siguranță pe care o aveau atunci când mergeau regulat la vizitele medicale. Din cauza faptului că acest contact cu echipa medicală este întrerupt brusc, multe dintre aceste persoane se pot simți izolate, abandonate și anxioase. Mai jos vom enumera câteva dintre cele mai comune surse de anxietate cu care vă puteți confrunta după finalizarea tratamentului. De asemenea, vă vom oferi câteva sugestii despre cum puteți gestiona aceste stări, în cazul în care vă veți confrunta cu ele.

,,Înainte, erai mereu înconjurat de medici și asistente...imediat ce termini cu tratamentul, ești pe cont propriu”
Mariana
,,Toată lumea mă întreabă ,,Ești în regulă cu toate?” Dar cum pot să știu asta? Nu există analize pentru ,,toate” lucrurile cu care te confrunți"
Andrei

 

Trăind cu incertitudinea

Pe măsură ce tratamentul chirurgical, chimioterapia și/sau radioterapia se apropie de sfârșit, este posibil să vă așteptați ca echipa medicală să vă spună că ,,Totul este în regulă de acum înainte". Majoritatea oamenilor au fost surpinși, stresați și chiar șocați atunci când au descoperit că adesea nu există niciun test final care să indice faptul că ,,totul este în regulă" și cancerul a dispărut complet. Acesta poate sau nu să fie și cazul dumneavoastră, în funcție de tipul de cancer pe care l-ați avut. Unele persoane ar opta pentru tratament suplimentar ca măsura de securitate, din cauza temerii că boala s-ar putea să nu fi dispărut complet. Este de înțeles această teamă și poate că merită să revedeți informațiile pe care echipa medicală vi le-a oferit despre tratament și de ce nu aveți nevoie de mai mult decât ați primit deja. De asemenea, aceste preocupări pot fi transformate în întrebări pe care le puteți pune echipei medicale, pe măsură ce vă apropiați de sfârșitul tratamentului.

Pentru mulți dintre oamenii cu care am vorbit, ,,finalizarea tratamentului" a însemnat pur și simplu că, după ultima cură de chimioterapie sau radioterapie, au plecat acasă și au așteptat următoarea programare pentru a vedea în ce stare sunt. Unele persoane vor fi nevoite să-și administreze medicație pe termen lung (cum ar fi tratamentele hormonale), însă contactul regulat cu echipa medicala va lua sfârșit. Mulți oameni spun că acest lucru poate fi frustrant deoarece nu există nicio garanție că totul s-a încheiat. Deși din punct de vedere medical lucrurile pot părea ”neîncheiate”, există unele modalități pentru care puteți opta, pentru a ,,marca” acest moment al încheierii tratamentului. Pentru a vă oferi câteva idei care să vă ajute să începeți, puteți consulta rubrica de sugestii pe care v-am pus-o la dispoziție în pagina următoare. De asemenea, fișa de lucru ,,Vocea fricii și a calmului" vă poate ajuta să faceți față mai bine acestor sentimente de incertitudine și anxietate, care este posibil să vă afecteze după finalizarea tratamentului.