Atacurile de Panică

Atacurile de panică care pot apărea după diagnosticul de cancer


Wolff-Parkinson-White-syndrome_342x198_AYHCRJ.jpg

Sufăr de atacuri de panică?

Atacurile de panica sunt caracterizate de episoade repetate și neașteptate de frică intensă împreună cu simptome somatice precum palpitații, bătăi puternice ale inimii, accelerarea ritmului cardiac, transpirații, tremor, senzație de sufocare, disconfort abdominal sau precordial, senzații de greață, amețeală, vârtej, dezechilibru, amorțeală sau furnicături, frisoane sau valuri de caldură.

De obicei atunci când aveți un atac de panică puteți avea sentimentul ca totul este ireal sau că vă detașați de propria persoană. De asemenea, se poate să vă fie frică să nu vă pierdeți controlul, frică să nu înnebuniți și  frică să nu muriți.

Având aceste simptome, este de înțeles de ce majoritatea persoanelor care suferă de un atac de panică, cred că au în acel moment un atac de cord. Un atac de panică durează în medie aproximativ 10 minute (însă poate dura și mai mult sau mai puțin) și este imprevizibil sau este foarte greu de prezis când și unde se va declanșa. Atacurile de panică nu sunt periculoase însă reprezintă niște experiențe foarte neplăcute.


Exemple de gânduri care vă pot trece prin cap atunci când suferiți un atac de panică:

Temeri legate de moarte sau dizabilitate

Cred  voi face infarct!

–Cred că mă voi sufoca!

O mor!

Temeri legate de pierderea controlului

Mi se va face rău!

–Cred că voi leșina!

Voi țipa! Nu ma pot controla!

Temeri legate de a vă afla în situații umilitoare

Mă voi face de rușine

Vor crede despre mine sunt nebun/nebună


Simptomele care pot apărea atunci când vă confruntați cu un atac de panică:

Palpitaţii, bătăi puternice şi/sau accelerate ale inimii

Transpiraţii

Valuri de căldură sau de frig

Amorţeală, furnicături în corp

Tremurături sau frisoane

Senzaţie de sufocare sau de nod în gât

Respiraţie îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei

Presiune, disconfort sau durere în piept

Greaţă, diaree sau alte probleme cu stomacul

Senzaţie de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin

Senzaţie de irealitate, de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, neobişnuit

Teama de a muri

Teama de a pierde controlul sau de a înnebuni

Toate aceste simptome pot fi cauza unei alte afecțiuni (ex: hipertiroidism, hipoglicemie, tulburări cardiovasculare, astm, și altele). Atacul de panică este diagnosticat atunci când nicio cauză somatică nu poate fi identificată astfel încât să explice aceste simptome.

Atacurile de panică sunt adesea asociate cu agorafobia.


Ce este agorafobia? 

Agorafobia este o anxietate în legătură cu a te afla în locuri sau situaţii din care scăparea este dificilă (sau jenantă) ori în care nu poate fi accesibil ajutorul în eventualitatea unui atac de panică , ori a unor simptome similare panicii. Fricile agorafobice implică de regulă grupe de situaţii care includ faptul de a te afla singur în afara casei, a te afla în mulţime sau a sta la rând, şi a călători cu autobuzul, trenul sau automobilul.


courses-1

Cursurile noastre se bazează pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Cu ajutorul cursurilor noastre veți învăța modul în care simptomele somatice interacționează cu stilurile disfuncționale de gândire și comportament, astfel încât se pot concretiza într-un atac de panică. Veți învăța cum să identificați cauza simptomelor de panică și să folosiți cu succes strategii de combatere a acestora.  Terapia cognitiv-comportamentală este foarte eficientă în tratarea tulburărilor de panică.