Săptămâna 1. Diagnosticul
45%

Când nu știm ce întrebări să punem...


Probabil că atât dumneavoastră cât și familia dumneavoastră aveți multe întrebări legate de acest diagnostic pe care doriți să le discutați cu medicul oncolog. Totuși, adeseori persoane aflate în situația dumneavoastră uită întrebările pe care ar vrea să le pună medicului sau nu mai au timp să le adreseze. Pentru a evita astfel de situații, vă punem la dispoziție o listă cu întrebări frecvente pe care persoanele cu care noi am discutat, pacienți ca și dumneavostră, le-au menționat.

  • Care este tipul și stadiul cancerului cu care sunt diagnosticat? Ce implică tratamentul? Este în stadiu incipient sau în stadiu avansat? Puteți să-mi descrieți într-un limbaj mai obișnuit, ce înseamnă asta?

  • Ce va implica intervenția chirurgicală – cum mă va afecta din punct de vedere fizic? De exemplu, dacă am cancer mamar, îmi voi pierde întreg sânul? Cum mă va afecta intervenția chirurgicală pentru cancerul de prostată? Cum voi arăta după intervenția chirurgicală? Vor rămâne cicatrici?

  • Voi muri în urma acestui diagnostic? Care este speranța de viață în situația mea? Care este probabilitatea ca, în viitor, acest tip de cancer să reapară?

  • Ce tratament îmi recomandați? Care sunt riscurile, beneficiile și efectele secundare ale acestui tratament? Există riscul de instalare a menopauzei premature (la femei)?

  • Cât timp va dura tratamentul?

  • Voi putea să merg la muncă în continuare sau trebuie să-mi iau concediu medical? Cât mă vor costa toate acestea?

  • Puteți să îmi oferiți o sumarizare scrisă a acestor informații, vă rog?

  • Pot să am o săptămână la dispoziție pentru a mă decide cu privire la tratament? Ce riscuri ar implica această amânare?

Voi mai putea avea copii? Care sunt opțiunile? (Notă: Informații mai complexe și sugestii cu privire la fertilitate vor fi abordate în modulele următoare - Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer)

Ce tip de terapii complementare îmi recomandați? Pot urma aceste terapii în același timp cu tratamentul convențional? (Notă: În secțiunile următoare, veți putea consulta mai multe informații privind luarea deciziilor legate de terapiile complementare).

Este probabil ca ultimele două întrebări să necesite un timp mai mare de reflecție și de consultare a mai multor păreri și recomandări oferite de familia dumneavoastră, echipa medicală și alți profesioniști medicali.