Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
21%

Controlul anxietății

Controlul anxietății. Trăind cu conștientizarea mortalității

În timp ce conștientizarea propriei mortalități poate fi o experiență înfricoșătoare, multe persoane spun că odată ce au trecut peste frica inițială, au reușit să se concentreze mai mult la îmbunătățirea calității vieții lor cât timp sunt încă aici,, mai degrabă decât să trăiască ,,în siguranță" pentru a minimiza riscul de a muri. Acest lucru nu înseamnă în niciun caz că au început să facă bungee-jumping sau să sară cu parașuta în mod regulat! Mai degrabă, erau hotărâți să continue să-și stabilească obiective, să-și facă planuri, să călătorească, să obțină lucruri pentru ei înșiși și să trăiască o viață cât mai împlinită. Odată ce tratamentul a ajuns la final, există șansa unui nou început. Un început în care vă puteți gândi la care sunt prioritățile d-voastră și în care vă puteți trăi viața așa cum doriți. În cazul în care acest lucru este ceva ce vă interesează, consultați fișa de lucru ,,Principiile după care îmi ghidez viața". Această fișă de lucru vă poate ajuta să vă dați seama care sunt valorile dumneavoastră și vă poate oferi sugestii despre cum vă puteți ghida viața în funcție de acele valori, de acum înainte.

 În timpul tratamentului, pentru multe persoane pare că lumea lor se micșorează pe zi ce trece, fiind în mare parte alcătuită din programări și vizite la medic. Își trăiesc viața de pe-o zi pe alta, așteptând să treacă diferitele etape ale tratamentului. Folosind fișa de lucru ,,Dezvoltarea vieții personale", poate veți vrea să vă gândiți la cum anume v-ar plăcea ca viața dumneavoastră să arate după ce terminați tratamentul. Ați putea începe prin definirea unor obiective scurte, specifice și măsurabile, în câteva domenii din viața dumneavoastră. Acest lucru vă poate ajuta să vă planificați modul în care veți putea trăi (din nou) o viață complexă, acum că tratamentul dumneavoastră s-a terminat sau se apropie de final.

,,Cu toții vom muri...însă trebuie să TRĂIM până în acea zi”
Laura
,,Atunci când voi muri, vreau ca lumea să-și amintească modul în care mi-am trăit viața, și nu felul în care am murit”
Alexandra
,,Trebuie să te gândești la posibilitatea că la un moment dat în viitor, poate chiar în viitorul apropiat, s-ar putea să nu mai fii aici. Dar asta te poate face să îți dorești să nu ratezi nicio oportunitate, în loc să te gândești că nu ai atins încă acel prag al supraviețuirii de 5 ani".
Bogdan

Ați trecut prin momente extrem de dificile și ați supraviețuit. Acum trebuie să vă faceți putere cu ajutorul curajulului de care ați dat dovadă și a sprijinului celor care v-au ajutat. Cancerul nu înseamnă sfârșitul, ci mai degraba începutul unei vieți noi . De abia de acum va începe partea grea. Doar dumneavoastră știți ce vreți în continuare de la viață. Poate că acum doriți să petreceți ceva timp reflectând asupra obiectivelor și a visurilor pe care doriți să le urmați în viitor. Fiecare persoană care a trecut printr-o experiență atât de dificilă are visuri și obiective diferite. Poate doriți să vă reîntoarceți la un program part-time sau cu normă întreagă la locul de muncă. Poate doriți să rămâneți acasă și să fiți mama sau tată. Poate doriți să vă continuați studiile sau să vă implicați în activități de voluntariat în comunitatea locală. Poate doriți să călătoriți sau să faceți acel curs de gătit despre care ați vorbit întotdeauna.

Oricât de mic sau de mare este țelul pe care vi-l propuneți, depinde doar de dumneavoastră. Fișa de lucru ,,Dezvoltarea vieții personale" conține câteva sugestii care vă pot ajuta să vă setați obiectivele.