Depresia

Depresia în contextul confruntării cu cancerul



Depresia înseamnă mai mult decât tristețea. Aceasta este o tulburare psihică care afectează foarte multe persoane diagnosticate cu cancer. Poate să apară în orice moment al bolii și se poate manifesta printr-o varietate largă de simptome.

Simptome la nivel emoțional

Ne simțim triști, fără speranță și parcă suntem iritați de orice replica și gest al persoanelor din jurul nostru. Avem sentimentul că nu valorăm și nu merităm nimic. Poate ne trece prin cap să spunem că nu merităm tratamentul, atenția personalului medical și suportul familiei deoarece suntem o persoană neimportantă și lipsită de valoare.

Simptome la nivel comportamental

Ne pierdem interesul și plăcerea  în activitățile care ne făceau plăcere înainte. Dacă înainte ne plăcea să mergem la cumpărături, să citim, să ne uităm la televizor, să ne jucam cu copiii, nepoții, acum nu ne mai interesează asta sau nu ne mai face plăcere. Avem alte preocupări acum și  plângem frecvent. Ne izolăm de prieteni și familie, ne pierdem motivația de a ne ocupa de activitățile zilnice și nu mai suntem motivați să gătim, să spălăm vasele, să facem curațenie, să facem cumpărături sau să avem grijă de noi și de igiena noastră personală.

Simptome la nivel cognitiv

Simțim că nu ne mai putem concentra și ne este dificil să luam decizii. Avem dificultăți de memorie, uităm repede și ne putem aduce aminte ce aveam de făcut. Ne pot trece prin cap gânduri negative, chiar și gânduri legate de auto-vătămare sau suicid.

Simptome fiziologice

Ne simțim obosiți, nu mai avem poftă de mâncare, nu mai nu putem adormi sau dormim foarte puțin. Ne trezim noaptea și nu mai putem adormi sau adormim cu foarte mare dificultate. Din contră, am putea simți o nevoie crescută de somn, ne simțim obosiți și vrem să dormim toată ziua. Avem alte preocupări acum și ne pierdem interesul pentru sex.


Aceste simptome emoționale, cognitive, comportamentale și fiziologice pot fi de o intensitate mica, medie sau majoră. Simptomele la nivel cognitiv și la nivel fiziologic pot fi confundate cu efectele secundare ale tratamentului sau ale cancerului în sine. Ca și rezultat, se pune mai mult accent pe simptomele emoționale și comportamentale atunci când se evaluează depresia care poate afecta persoanele diagnosticate cu cancer.


Când sunteți mai predispus la dezvoltarea depresiei?

Dacă v-ați confruntat în trecut cu simptome de anxietate și depresie.

Dacă cineva din familie a suferit sau suferă de depresie și anxietate.

Dacă vă lipseste suportul din partea familiei și a prietenilor.

Dacă vă confruntați cu dificultăți financiare.


Sufăr de depresie?

În ultimul timp te confrunți cu un sentiment de tristețe care te împiedică să funcționezi la fel ca și înainte. Îți afectează viața familială, viața sociala dar și cea profesională.

De când a apărut această stare de tristețe, ai început să te confrunți și cu tulburări de somn. Nu poți să adormi, te trezești de mai multe ori pe noapte, sau din contră, nu îți vine să te mai ridici din pat și dormi toată ziua.

Poate te gândești că nu ai niciun motiv să te ridici din pat deoarece toate lucrurile par să fie împotriva ta. Te simți obosit atât fizic cât și psihic, nu mai ai energie și ți-ai pierdut interesul pentru activitățile zilnice.

Ți-ai pierdut pofta de mâncare sau din contră, mănânci mai mult ca și de obicei deoarece singurul confort al vieții de care poți să te mai bucuri, este mâncarea. În ultima perioada, ai slăbit sau te-ai îngrașat fără să-ți propui lucrul acesta. Cântarul arată că pierderea sau luarea în greutate este de cel puțin 10%, în comparație cu zilele în care erai bine și aveai poftă de viață. Ești foarte agitat sau, din contra, observi o lentoare psihomotorie care îți afectează memoria și concentrarea.

Simți că ești blocat în trecut și condamnat să duci o viață conform unor decizii greșite. Te simți vinovat pentru starea în care esti acum și pentru starea în care sunt și ceilalți. Îți spui constant că tu ești de vină pentru situația în care sunt lucrurile. Simți că nu ești bun de nimic și că nimeni nu te poate ajuta. Nu îți poți imagina cum cineva ar putea iubi o persoană neînsemnată și fără valoare, ca și tine.  Familia, prietenii, partenerul de viață, toți au de suferit acum datorită deciziilor tale  și îți trece prin cap ideea ca poate ar fi mai bine daca nu ai exista. Uneori aceste gânduri pot fi atât de intruzive încât te gândești că singura posibilitate de evadare din această situație este sinuciderea. Poate e un gând trecător sau  poate este atât de obsesiv încât ți-ai planificat exact modul în care vei spune stop vieții.

Cuvintele de mai sus descriu simptomele cu care se poate confrunta o persoana care suferă de depresie. Acestea pot apărea în orice perioada a vieții noastre, indiferent de vârstă, gen sau statut social și economic. Deseori depresia conduce către o calitate scăzută a vieții, cauzând distres atât pentru persoana în cauză cât și pentru cei din jurul ei.


Tratament

Depresia este o tulburare care se poate trata. Pentru persoanele care suferă de depresie moderată sau majoră, de obicei cel mai eficient tratament este o combinație de psihoterapie și medicație.

Pentru unele persoane poate fi de ajuns dacă vorbesc cu un profesionist în sănătate mintală sau dacă apelează la psihoterapie.


Programul nostru de intervenție pentru depresie se bazează pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Scopul nostru este să identificăm principalele scheme cognitive și gânduri automate disfuncționale care mențin starea depresivă și care conduc către o deteriorare a modului de gândire despre dumneavoastră și despre lumea din jurul dumneavoastră.

 

Terapia cognitiv-comportamentală este centrată pe schimbarea stării dumneavoastră din prezent și nu pe trecutul dumneavoastră.. Cu ajutorul cursului nostru veți învăța cum să învingeți depresia și cum să vă îmbunătățiți starea din prezent.