Săptămâna 2. Simptome fiziologice
93%

Dificultățile legate de dietă și nutriție

,,Mi-am dat seama că aveam nevoie de mâncăruri cu un gust puternic deoarece nu mai simțeam nimic. M-am confruntat și cu ulcerații bucale".
Bogdan
,,Chiar și atunci când nu îți vine să manânci, pur și simplu trebuie să o faci. Dacă simți că nu poți mânca întreaga porție, începe cu bucăți mici".
Alina

Foarte multe persoane care fac tratament se confruntă cu probleme de nutriție din cauza ulcerațiilor bucale. Pot să apară modificări ale senzației gustative (o doamnă ne-a spus că pentru ea toate mâncărurile au început să semene la gust cu untura) și pierderea poftei de mâncare. La rândul ei, această pierdere a poftei de mâncare poate avea un impact negativ asupra nivelului dumneavoastră de energie și asupra abilității de a vă implica în activitățile zilnice. De asemenea, pierderea apetitului și modificările simțului gustativ pot cauza probleme în viața socială, deoarece vă pot face să nu vă mai bucurați de momentele când luați masa în familie sau cu prietenii. Chiar dacă vă confruntați cu pierderea apetitului sau modificări ale simțului gustativ, este important să continuați să vă alimentați deoarece organismul are nevoie de o dietă echilibrată, acum mai mult ca niciodată. Aceste dificultăți de alimentație pot face dificilă menținerea greutății corporale.

 

Sugestii privind controlul apetitului alimentar și al dificultăților privind schimbarea gustului

Consultați un specialist.

Unele persoane iau în considerare consultarea unui medic nutriționist . Țineți minte că deseori în echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră, există un dietetician. Încercați să vedeți dacă puteți obține un consult de specialitate.

Un program flexibil de gătit.

Daca uneori nu aveți suficientă energie pentru a găti, încercați să gătiți pentru mai multe zile atunci când nu sunteți atât de obosit. Multe persoane cu care am vorbit ne-au sugerat acest lucru, spunând că deseori își pregăteau o rezervă mai mare de mâncare pentru zilele următoare, pe care o congelau. Astfel, atunci când se simțeau lipsite de energie, puteau cu ușurință să dezghețe mâncarea sau să o încălzească la cuptorul cu microunde. De asemenea, nu uitați să apelați la ajutorul familiei sau a prietenilor pentru a vă ajuta în perioadele în care nivelul dumneavoastră de energie este unul scăzut.