Săptămâna 5. Familia și prietenii
65%

Bariere în obținerea suportului - partea 1

Familia și prietenii: Câteva persoane diagnosticate cu cancer discută despre schimbările și preocupările cu privire la familia și prietenii lor.

Atunci când trebuie să ceri ajutor

Pentru unii oameni, nu este dificil să ceară ajutor, în timp ce pentru alții poate fi destul de greu și stresant. Unele persoane își fac griji să nu devină o povară pentru cei din jur, în timp ce alții poate că nu s-au aflat niciodată într-o situație în care au fost nevoiți să ceară ajutor. Dacă vi se pare dificil să cereți ajutor, vă poate fi util să aruncați o privire la fișa de lucru ,,Susținerea partenerului dumneavoastră prin comunicare" deoarece acolo se discută diferite modalități prin care vă puteți comunica nevoile familiei, prietenilor și partenerului de viață.

Așteptările dumneavoastră cu privire la modul în care veți face față situațiilor

În mod similar, dacă sunteți prins în ,,jocul măștilor" (în care vă ascundeți adevăratele emoții față de celălalte persoane - vedeți modulul ,,Imaginea de sine"), poate face lucrurile să fie mai dificile, deoarece oamenii din jurul dumneavoastră vor presupune că vă descurcați cu bine. Ca regulă a acestui joc, este posibil să vă setați anumite așteptări cu privire la modul în care vă veți descurca pe parcursul tratamentului. O altă regulă ar putea fi dacă acceptați sau nu sprijin din partea celorlalți.

Unii oameni declară faptul că identitatea lor ca persoană independentă sau puternică este provocată dacă sunt nevoite să ceară ajutor. Dacă în trecut ați avut tendința să vă bazați numai pe dumneavoastră, fie pentru că sunteți de părere că a) este un semn de slăbiciune să ceri ajutor, fie b) nu aveți dreptul să primiți ajutor, atunci va trebui să disputați aceste convingeri înainte de a fi pregătit/ă să cereți ajutor suplimentar. Puteți încerca exercițiul din modulul ,,Distresul emoțional" și anume ,,Disputarea gândurilor nefolositoare". De asemenea, v-ați putea pune următoarele întrebări:

  • A. Cât de important este pentru dumneavoastră să obțineți sprijin din partea celorlalți? vs B. Cât de important este pentru dumneavoastră să mențineți ,,jocul măștilor" ?
  • În ce mod vă ajută acest ,,joc al măștilor" să faceți față tratamentului? În ce mod vă împiedică să faceți față tratamentului?
  • Cum vor fi lucrurile peste o lună, dacă veți continua să mențineți acest joc? Cum ar fi dacă ați solicita sprijin?
  • Chiar trebuie să fie una sau alta? Puteți explora unele opțiuni alternative și vă puteți gândi mai mult la asta cu ajutorul fișei de lucru pentru ,,luarea deciziilor" din modulul ,,Diagnosticul"
 

Nu vreau ca toată lumea să știe!

O barieră ușor de înteles care stă în calea obținerii sprijinului, poate fi faptul că nu vreți să fiți pus/ă în situația în care ceilalți să vă invadeze intimitatea și toată lumea să știe. Spre exemplu, unii oameni cu care am vorbit, ne-au spus că vestea s-a răspândit atât de repede încât toată lumea știa de faptul că aveau cancer, chiar înainte ca acest diagnostic să fie procesat mental de persoana în cauză. Acest lucru poate determina unele persoane să fie foarte stresate de ideea de a ieși în public. Poate este nevoie să exersați câteva dintre tehnicile de comunicare asertivă (ex: le puteți găsi în secțiunea ,,susținerea partenerului prin comunicare") care vă vor ajuta să le cereți prietenilor să nu divulge unele informații despre dumneavoastră. Dacă vă aflați în situația în care primiți o mulțime de apeluri telefonice nedorite, vă recomandăm să stabiliți un sistem de ,,screening", adică să rugați un alt membru al familiei să răspundă la telefon pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, amintiți-vă că în cele din urmă doar dumneavoastră puteți determina cui îi veți spune și cât de multe îi veți spune.

 
,,Câteva dintre cunoștințele noastre se ofereau să ne ajute încontinuu astfel încât am ajuns la un punct în care am fost nevoiți să le spunem câtorva dintre ele să se oprească și să ne lase în pace”.
Bogdan
,,O prietenă cu care eram foarte apropiată, pur și simplu nu făcea față situației!”
Mariana
,,Nu ai parte de niciun pic de intimitate. Pe vremea când am ieșit de la spital știa deja întreaga școală! M-am simțit foarte prost, aveam impresia că toată lumea se uita la sânii mei știind că nu sunt adevărați".
Alina
,,Unii oameni sunt ca vântul, când aud că ai cancer”.
Alexandra
Toată lumea știe pe cineva care a suferit de cancer și toată lumea are câte un mic sfat pentru tine. ,,Trebuie să încerci asta, trebuie să faci asta, trebuie să faci cealaltă și tot așa".
Bogdan
,,,,Cunosc oameni care nu au avut niciodată cancer la sân și încep: ,,Oh, știm cum te simți, știm prin ce treci". NU, chiar habar NU au cum te simți”.
Ioana