Săptămâna 5. Familia și prietenii
58%

Dificultăți legate de suportul social – partea 2

 

  • Dacă aveți nevoie de sprijin pentru îngrijirea copiilor

Pentru persoanele afectate de cancer care au copii mici se poate pune problema să găsească pe cineva care să se ocupe de îngrijirea celor mici. Acest ajutor vă poate fi util în timp ce dumneavoastră și/sau partenerul dumneavoastră sunteți la spital pentru tratament sau în cazul în care vă confruntați cu unele efecte adverse. În acest caz, v-ar putea fi util să găsiți o sursă suplimentară de îngrijire la domiciliu a copiilor. În timp ce persoanele din cercul dumneavoastră social v-ar putea ajuta cu acest aspect, merită să consultați serviciile de asistență socială sau serviciile unor asociații/fundații caritabile pentru a vedea dacă sunteți eligibil/ă pentru asistență financiară și practică de îngrijire a copilului.

 

  • Dacă aveți nevoie de suport emoțional

O altă sursă de suport emoțional este de a petrece timp cu alți oameni care au învins cancerul. Dacă cineva înțelege prin ce ați trecut, cum vă simțiți și care sunt nevoile dumneavoastră, ei o fac cel mai bine. Poate doriți să luați legătura cu coordonatorul celui mai apropiat grup de suport pentru persoanele afectate de cancer. Faceți click pe acest link pentru a consulta cea mai apropiată asociație/fundație din zona în care locuiți. Aceste grupuri de suport se pot adresa unei forme specifice de cancer (spre exemplu, grup de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer la sân) sau pot fi pentru orice persoană care se confruntă cu cancer - acest depinde de zona în care locuiți și de grupurile care sunt disponibile în apropierea dumneavoastră. De asemenea, există grupuri de suport online și forumuri la care merită să aruncați o privire. 

S-ar putea să constatați faptul că un grup de suport nu vi se potrivește, iar acest lucru este în regulă. Pe unii oameni îi neliniștește asta sau doresc să lase experiența cancerului în spate. În schimb, poate v-ar plăcea să verificați opțiunile cum ar fi grupurile de comunitate online sau offline care împărtășesc interese similare cu dumneavoastră.

 

  • Dacă aveți nevoie de informații și sfaturi legate de tratamentul pe care îl urmați

O altă sursă de sprijin pe care ați putea dori să o încercați este echipa dumneavoastră medicală. Medicul dumneavoastră oncolog poate fi contactat și el știe care sunt problemele pe care le întâmpinați.

 

  • Dacă aveți nevoie de suport spiritual

Unii oameni consideră că religia și comunitatea de la biserică reprezintă o mare sursă de sprijin social și emoțional. Cercetările susțin acest lucru și arată că rugăciunea și spiritualitatea poate îmbunătăți calitatea vieții. Multe spitale au capele și profesioniști precum consilieri pastorali care fac parte din echipă socio-medicală, deci nu ezitați să întrebați acest lucru. Dacă nu sunteți o persoană religioasă, există alte opțiuni disponibile pentru a obține suport spiritual. Mulți oameni consideră că participarea la grupuri de meditație sau alte grupuri spirituale poate umple acest gol.

 

[1] Pentru mai multe informații, consultați:

Seeman, T. E., Fagan Dubin, L., Seeman, M. (2003). Religiosity/sprituality and health: A critical review of the evidence for biological pathways. American Psychologist, 58, 53-63.