Cancerul și emoțiile distructive. Furia.
Am probleme cu furia?
Persoanele diagnosticate cu cancer se confruntă adesea cu această emoție. Furia poate să fie printre primele reacții emoționale a unei persoane atunci când primește diagnosticul însă aceasta poate să apară pe tot parcursul tratamentului și evoluției bolii.
Vă puteți simți furios datorită schimbărilor neașteptate care s-au produs în viața dumneavoastră de când a apărut această boală. De asemenea, vă puteți înfuria pe medici, asistente, pe persoanele ,,sănătoase” și pe cei dragi.
,,De ce eu și nu el?”
,,De ce eu și nu o persoană care a băut și a fumat toata viața ei?”
,,De ce eu și nu vecinul care este mai în vârstă decât mine?”
Dacă sunteți religios, vă puteți înfuria chiar pe Dumnezeu. Adesea, persoanele care suferă de cancer, se revoltă pe Dumnezeu și se întreabă ce au făcut ca să merite această boală?
Simptomele cancerului și efectele secundare ale tratamentului precum oboseala, durerea, starea de greață, tulburările de somn pot să determine și cea mai ,,fericită” persoană să se simtă iritată, frustrată și furioasă.
Cum putem face față furiei?
Este normal să vă simțiți furios. În general, persoanele se gândesc la furie ca și la o emoție negativă disfuncțională care nu își are locul în nicio situație. Dar la fel ca și tristețea, vinovăția, fericirea, mulțumirea, și furia este o emoție pe care oamenii o simt din când în când. Apare atunci când în concepția noastră, suntem nedreptățiți, amenințați, frustrați de către cineva sau ceva și simțim nevoia să ne apărăm. Foarte multe persoane care se confruntă cu cancerul se simt vinovate pentru furia lor, tocmai datorită concepției că este greșit să ne înfuriem. Poate în cazul dumneavoastră, furia apare ca și rezultat a lipsei unei alternative de gândire. Cum poate o persoană să se simtă atunci când îi trec prin minte întrebări precum:
,,De ce eu?”
,,Ce am făcut ca să merit asta?”
Sau gânduri și sentimente de vinovăție precum:
,,Poate dacă aș fi urmat toata viața o dieta echilibrată nu s-ar fi întâmplat”.
,,Poate dacă aș fi ascultat sfatul doctorilor, nu aș fi făcut cancer”.
Ar fi anormal dacă atunci când ne-ar trece prin cap aceste gânduri, ne-am simți fericiți sau mulțumiți. Însă multe persoane diagnosticate cu cancer aleg să își reprime această furie, tocmai datorită concepției ca furia este o emoție greșită. Unele persoane își ascund furia sau o țin pentru ei, în timp ce altele încearcă să apeleze la alcool, țigări, droguri. Alte persoane își pot exterioriza furia într-un mod distructiv atât pentru ele cât și pentru ceilalți. O stare prelungită dominată de furie atât reprimată cât și exteriorizată prin metode nesănătoase, poate conduce spre apariția simptomelor de depresie.
Atunci când este exteriorizată într-un mod pozitiv, furia vă poate ajuta să faceți schimbări pozitive în viața dumneavoastră. Spre exemplu, poate conduce către o stare de determinare care vă poate da energie și putere pentru a lupta cu schimbările care apar în urma diagnosticului. Furia însă dacă nu este controlată, devine distructivă și reprezintă o cale sigură către dezvoltarea problemelor în relațiile interpersonale, acaparându-vă întreaga viață.
În momentele de furie incontrolabilă, spuneți și faceți anumite lucruri pe care în mod normal nu le-ați face. Acest lucru se datorează faptului că impulsul de a reacționa este foarte puternic în acel moment. Atunci când furia vă face să vă pierdeți controlul, de multe ori nu există limite iar consecințele pot fi severe.
Cum să ne exteriorizăm furia fără să ne facem rău nouă sau altora
Identificați-vă emoția
Învațați să recunoașteți emoția înainte ca aceasta să vă controleze. Câteodata oamenii se lasă controlați de furia lor fără să fie conștienți că se confruntă cu această emoție.
Nu îndreptați furia către alte persoane
Evitați să vă îndreptați furia spre ceilalți Direcționați-vă furia către cauza emoțiilor și nu către oameni.
Nu vă interiorizați furia
Nu vă ascundeți alte emoții în spatele furiei Câteodată, în spatele acestei stări de furie se ascund emoții negative inconfortabile care sunt dificil de exteriorizat, precum tristețea sau pierderea speranței.Nu așteptați ca furia să ajunga de necontrolat.
Exprimați-vă nemulțumirea
Exteriorizați-vă nemulțumirea de îndață ce o simțiți. Dacă nu vă exprimați nemulțumirile există posibilitatea ca acestea să se transforme într-o stare de furie.
Exteriorizați-vă furia prin tehnici ,,sănătoase”
Căutați o metodă prin care să vă exteriorizați furia fără să vă faceți rău dumneavoastră sau altor persoane. Discutați motivele furiei cu un prieten sau un membru al familiei, Explorați tehnici de relaxare, ascultați muzica sau încercați terapia prin artă.
Luați o pauză
Părăsiți situația care vă face să vă simțiți furios. Dacă sunt implicate și alte persoane, explicați-le ca aveți nevoie de câteva momente pentru a vă calma. De obicei, problemele nu se rezolvă atunci când atmosfera din jur este dominată de furie.
Exerciții de respirație
Alocați-vă câteva minute în care să vă concentrați doar la respirație. Se recomandă să folosiți urmatoarea tehnică: patru secunde inspirați, patru secunde vă țineți respirația iar apoi patru secunde expirați. Nu uitați să numărați secundele deoarece suntem tentați să trișăm. De asemenea, număratul secundelor în gând, ne ajuta să ne distragem atenția de la situația problematică.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice conduc către o reactivitate scăzută a sistemului neuroendocrin și normalizează răspunsul biologic la apariția unor stresori (în timp se observă o reducere în timp a nivelului de cortizol – hormonul stresului). De asemenea, substanțele chimice eliberate de creier în timpul exercițiului conduc către o stare de relaxare și mulțumire.
Gândiți-vă la consecințe
Care va fi rezultatul exprimării furiei? Va rezolva ceva faptul că sunteți furios?
Cursurile noastre sunt bazate pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Pentru a învăța cum să vă controlați furia, trebuie să vă identificați și să vă schimbați gândurile și comportamentele care o susțin.
Cu ajutorul materialelor pe vi le punem la dispoziție, veți fi capabil să identificați ce anume declanșează această stare de furie care este îndreptată împotriva dumneavoastră sau împotriva altora. De asemenea, veți învăța metode alternative pe care le puteți aplica în aceste situații, astfel veți știi cum să vă controlezi furia într-un mod eficient.