În ce constă acestă intervenție?

 

Care este scopul pentru care a fost concepută această intervenție psihologică?

Scopul acestei intervenții psihologice urmărește satisfacerea nevoilor psihoeducaționale ale persoanelor diagnosticate cu cancer, prin materiale educaționale de self-help oferite gratuit în format text și imagini.  Modulele săptămânale se bazează pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale și oferă soluții simple dar eficiente pentru ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate, comorbide cu diferite afecțiuni.

Protocolul din spatele acestor module a fost dezvoltat în anul 2007 de Lisa Beatty, (Ph.D în Psihologie Clinică) care este un psiholog clinician la Flinders Centre for Innovation in Cancer, Flinders University din Australia. În anul 2012, Dr Beatty și Professor Koczwara, împreuna cu o echipa locală și națională de cercetători, au primit fonduri din partea National Health and Medical Research Council (NHMRC) pentru a testa acest program la nivel național în Australia. Până în anul 2017, programul și-a dovedit eficacitatea prin numeroase studii.


Cine sunt autorii programului original?

Dr Lisa Beatty, PhD (Clin Psych) - Psiholog clinician la Flinders Centre for Innovation in Cancer, Flinders University din Australia.

Interese de cercetare: promovarea ajustării la cancer și dezvoltarea unor intervenții psihologice accesibile persoanelor diagnosticate cu cancer

Prof. Tracey Wade, MClin Psych, PhD, a lucrat ca și psiholog clinician în instituții medicale iar în prezent este profesor la School of Psychology, Universitatea Flinders, Australia.

Interese de cercetare: tulburările alimentare și ajustarea la cancer and research interests are in eating disorders and cancer adjustment.

Prof. Bogda Koczwara, BMBS FRACP, MBioethics, este medic oncolog și este directorul programului ,,Survivorship" la Flinders Centre for Innovation in Cancer de la Universitatea Flinders Australia.

Interese de cercetare: managementul cancerului la sân, îngrijire suportivă, comunicarea pacientului și luarea de decizii.

Beneficiari și alți specialiști în sănătate: Acest program a fost dezvoltat în colaborare cu mulți pacienți diagnosticați cu cancer și cu o echipa medicală multidisciplinară care include asistenți medicali, farmaciști și radioterapeuți.


Cât de eficient este acest program de intervenție?

Acest program de intervenție a ajutat până în acest moment sute de persoane diagnosticate cu cancer care s-au confruntat cu simptome de anxietate și depresie fiind testat în studii clinice randomizate, obținând rezultate foarte bune. Este printre puținele programe de intervenție cognitiv-comportamentală online din lume destinate persoanelor diagnosticate cu cancer și este printre singurele a căror eficiență a fost testată prin  studii clinice controlate.


În ce constă acest program de intervenție?

Acest program de intervenție se livrează sub formă de module săptămânale. Conținutul modulelor constă în material didactic în format scris, audio, video și în descrierea unor cazuri reale ale unor persoane diagnosticate cu cancer. Aceste cazuri adaptate se bazează pe principiile teoriei învățării sociale și constă în povestiri educaționale care expun o problemă și identifică o soluție pentru personajul povestirii. De cele mai multe ori, cititorul se va identifica cu personajele povestirilor, deoarece acestea sunt adaptate nevoilor psihosociale ale acestuia. Conform studiilor, folosirea acestor tip de povestiri facilitează învățarea, îmbunătățesc aderența și angajamentul la intervenție și reduc defensivitatea.

Intervenția este bazată pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale. Asumpțiile modelului psihoterapeutic din spatele acestui program sunt că simptomele de anxietate și depresie apar ca și rezultatul unor tipare dezadaptative de gândire și comportament. Aceste tipare dezadaptative se dezvoltă pe parcursul a luni de zile sau chiar ani și pot deveni o parte înrădăcinata în viața unei persoane. O altă asumpție a acestui model este că intervențiile care sunt structurate, sistematice și care necesită un angajament și o aderență sporită pe parcursul a mai multor luni, sunt mai eficiente decât intervențiile nestructurate ale căror rezultate sunt doar pe termen scurt.


Care este durata acestui program de intervenție ?

Acest program de intervenție online se desfășoară pe parcursul a 6 saptamani și conține 6 module, la fel ca și cel original ,,Finding my Way".


Ce voi învăța în urma acestui program de intervenție?

În urma acestui program, participanții vor învăța tehnici psihologice de bază care țintesc creșterea frecvenței gândurilor și comportamentelor adaptative și care promovează emoțiile funcționale.

Exemple de tipare de gândire și comportament dezadaptativ: gândirea catastrofică și de auto-blamare, evaluarea globală, stiluri de comunicare pasivă, agresivă sau pasiv-agresivă, evitarea și inhibiția comportamentală.

Exemple de tehnici și strategii pe care le veți dobândi în urma cursului: gândirea realistă, planificarea și rezolvarea de probleme, comunicarea asertivă, activare comportamentală, expunere gradată și altele.

Reducerea emoțiilor negative disfuncționale și a comportamentelor dezadaptative va avea ca și consecință reducerea distresului emoțional.


Ce dorim să cercetăm prin intermediul acestui program de intervenție?

Încercăm să evaluăm eficacitatea acestui program în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu cancer, din România. Studiile arată că acest program funcționează cu succes la nivel național în Australia iar până în prezent, sute de persoane au fost ajutate.


Cine poate participa la acest program de intervenție?

Acest program de intervenție este destinat exclusiv persoanelor diagnosticate cu cancer care se confruntă cu distres, simptome de anxietate, depresie, tulburări de somn, furie, oboseală, durere, frica de recidivă a bolii, teama de moarte și alte probleme care pot să apară atât pe parcursul tratamentului cât și după finalizarea acestuia (ex: limfedem, probleme de fertilitate, Creierul ,,Chemo" și altele).

Fiind adaptat nevoilor psihosociale ale persoanelor cu cancer, acest program nu este potrivit pentru dumneavoastră dacă vă confruntați cu o altă afecțiune (ex: o boală cardiovasculară).

Pentru tratamentul online al simptomelor de anxietate sau depresie care nu apar în contextul diagnosticului de cancer, puteți vizita pagina de Resurse Utile unde sunt puse la dispoziția dumneavoastră mai multe soluții în acest caz. De asemenea veți găsi resurse utile aparținătorilor pacienților diagnosticați cu cancer și un ghid psihologic al pacientului diagnosticat cu cancer.


Cine îmi poate răspunde la alte întrebări legate de acest program de intervenție? 

Dacă aveți alte întrebări legate de acest curs, vă rugăm să folosiți formularul de contact și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.


Cum pot să ma înscriu la acest program de intervenție? 

Dacă sunteți interesat să participați la acest program de intervenție, vă rugăm să vă înscrieți folosind pagina de înscriere.