Întrebări generale

Care este scopul acestei platforme online?

Scopul acestui platforme online este de a implementa un program de intervenție psihologică de tip cognitiv-comportamentală destinată pacienților diagnosticați cu cancer.


Este această terapie online potrivită pentru mine?

Acestă formă de terapie poate fi potrivită pentru dumneavoastră dacă sunteți diagnosticat cu o formă de cancer și vă confruntați cu un nivel crescut de stres, simptome de anxietate, depresie, tulburări ale somnului, furie, oboseală, durere, frica de recidivă a cancerului și teama de moarte.

Această formă de terapie nu este potrivită pentru dumneavoastră în unele situații. Puteți consulta mai multe informații aici.


Este această formă de terapie eficientă?

Deși studiile indică foarte clar faptul faptul că terapia livrată online are anumite limite în comparație cu cea tradițională, de multe ori acele limite devin puncte forte în abordarea multor tulburări. Această formă de terapie este bazată pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale. Citiți mai multe despre terapia cognitiv-comportamentală.


 

Întrebări legate de acest program

În ce constă aceste module? 

Există șașe module care se livrează în format audio, video și text. În fiecare săptămână puteți alege să urmați un modul nou, în funcție de problemele cu care vă confruntați în urma diagnosticului de cancer.

  • Primul modul este destinat persoanelor care au fost diagnosticate recent cu o formă de cancer. În acest modul veți putea consulta informații cu privire la pașii pe care îi veți urma pe parcursul tratamentului, componența echipei medicale care se ocupă de dumneavoastră, îmbunătățirea comunicării cu echipa medicală și altele.
  • Al doilea modul acoperă câteva dintre cele mai frecvente simptome fiziologice cu care este posibil sau nu să vă confruntați. În acest modul veți învăța strategii de bază prin cu ajutorul cărora veți putea ameliora/stopa anumite simptome.
  • Al treilea modul săptămânal urmărește să vă ajute cu principalele dificultăți emoționale cu care vă puteți confrunta pe parcursul tratamentului. Dintre acestea amintim: frica, îngrijorarea, anxietatea, tristețea, depresia, furia și altele.
  • Al patrulea modul săptămânal acoperă câteva aspecte legate de Imaginea de Sine și Sexualitate. Fiind niște aspecte care de multe ori, nu sunt ușor de abordat într-un context obișnuit, problemele legate de imaginea de sine, sexualitatea sau problemele care apar în cuplul sau afectat de cancer reprezintă o reală sursă de distres. Acestea pot adăuga o povară în plus pe umerii dumneavoastră deja supraîncarcați cu restul dificultăților apărute ca urmare a bolii sau a tratamentului pentru cancer.
  • Cancerul este o boală care afectează atât familia cât și cercul social al persoanei afectate. Al cincilea modul ,,Familia și prietenii" vă oferă soluții și vă poate ajuta să abordați problemele apărute în familia dumneavoastră din momentul în care ați fost diagnosticat/ă. Veți găsi sfaturi și strategii pentru a vă îmbunătăți relația cu prietenii dumneavoastră și veți știi cum să beneficiați la maxim de suport social disponibil.
  • Al șaselea modul este destinat persoanelor care se află la sfârșitul tratamentului sau în perioada dinaintea finalizării tratamentului și are ca scop să vă ajute cu tranziția la viața dincolo de acest diagnostic. Veți putea găsi strategii și sfaturi pentru a vă reduce riscul de recidivă dar și informații/soluții privind opțiunile ce țin de reproducere și fertilitate.  

Programul original a fost dezvoltat de către o echipa medicală multidisciplinară formată din medici oncologi, radioterapeuți asistente medicale, psihologi și numeroși pacienți din Australia. Acest program online a venit în ajutorul a sute de persoane care s-au confruntat cu anxietate și depresie iar eficacitatea lui fost testată până acum prin mai multe studii, inclusiv studii clinice randomizate. Citiți mai multe despre aceste module aici.


Cât costă?

Participarea este  gratuită.


Cât durează acest program?

Acest program se livrează sub formă de cursuri. Aceste cursuri online se desfășoară pe parcursul a 6 săptămâni și conțin 6 module, la fel ca și cel original ,,Finding My Way”.


Cunoștințele mele în utilizarea calculatorului și a internetului sunt minime. Pot să particip?

Categoric! Am elaborat aceste cursuri în format text, audio și video astfel încât oricine deține cunoștinte minime de utilizare a calculatorului, poate să participe. Dacă aveți nevoie de un ghid de utilizare a site-ului, vă punem la dispoziție un număr de telefon unde puteți să ne contactați, pentru a va ghida.


Nu pot să urmez întreg programul acum. Pot să îl reiau peste câteva luni? 

Deși aceste cursuri sunt scurte și eficiente în tratarea tulburărilor emoționale, indiferent de motiv, puteți oricând să le amânați sau să renunțați la ele.


Pot să particip chiar dacă nu sunt diagnosticat cu cancer?

Aceste cursuri sunt atent concepute pentru ameliorarea tulburărilor emoționale cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu cancer, așadar nu vă sunt de folos dacă vă confruntați cu o altă boală (ex: boli cardiovasculare).


Există cineva care mă va îndruma pe parcursul celor 6 săptămâni?

Pe întreaga durată a cursurilor, veți fi îndrumat de către unul sau mai mulți specialisti, în cazul în care aveți dificultăți cu utilizarea website-ului sau a materialelor puse la dispoziție. Dacă aveți nevoie de orice tip de asistență psiho-socială sau medicală adițională, veți fi îndrumat către servicii pe care le puteți accesa. 


Cine mă va îndruma?

În cazul în care aveți nevoie de asistență suplimentară, veți fi îndrumată/ă de către o echipă formată din asistenți sociali, psihologi și consilieri genetici, activi în cadrul Universității ,,Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.


Când pot să îi contactez?

Ne puteți contacta în cazul în care aveți nevoie de suport la utilizarea cursurilor și a site-ului, pe întreaga durată de desfășurare a cursului, care este de 6 săptămâni.


Cum pot să îi contactez?

Ne puteți contacta prin intermediul formularului de contact, email, Facebook sau telefon.


Cum pot să particip?

Faceți click pe acest link pentru a vă înregistra.