Săptămâna 5. Familia și prietenii
1%

Partenerii de viață

Impactul bolii asupra familiei dumneavoastră 

Partenerii de viață

 S-ar putea să nu vă surprindă faptul că cercetările arată că partenerii de viață se confruntă cu un nivel similar de stres cu al persoanei diagnosticate cu cancer¹. Adesea, partenerii de viață vor trece prin aceleași provocări emoționale, psihologice și sociale pe care și dumneavoastră le întâmpinați pe parcursul tratamentului. Uneori, aceștia se pot simți inconfortabil să discute despre aceste probleme cu dumneavoastră, deoarece se gândesc că ,,oricum vă confruntați deja cu destule probleme. Va fi foarte important ca partenerul sau partenera dumneavoastră să aibă posibilitatea de a-și exprima emoțiile. La fel cum și dumneavoastră poate că încercați să vă păstrați acel ,,chip de curaj" pentru anumiți oameni din cercul dumneavoastră social, la fel și partenerul de viață poate să facă același lucru. Este la fel de important pentru el/ea să-și exprime emoțiile, la fel cum este și pentru dumneavoastră. Aceștia se pot exprima emoțional fie în compania unei persoane apropiate, fie individual, prin scrierea într-un jurnal propriu sau prin activitate fizică. Cercetările arată că modul în care se adaptează partenerul de viață la această situație, poate avea un impact asupra capacității dumneavoastră de a face față propriului diagnostic și tratament. Asta înseamnă că dacă partenerul de viață se adaptează cu bine diagnosticului și tratamentului dumneavoastră, poate îmbunătăți bunăstarea dumneavoastră și va crește calitatea suportului oferit pe care vi-l poate oferi.

 

,,Soțul meu a început să devină foarte furios. Vine cu mine la fiecare ședință de chimioterapie. Îmi amintesc că la prima mea ședință de chimioterapie, în timp ce asistenta îmi explica tot, el stătea cu ochii într-o carte. Nu a vrut să audă nimic".
Alexandra
,,Partenerii noștri fac față acestei situații. Sunt uimitori pentru că merg înainte și continuă să facă totul. Chiar dacă încearcă să nu ne arate asta, știi că și ei sunt afectați de această situație și au de-a face cu o mulțime de probleme pe capul lor".
Laura

Susținerea partenerului dumneavoastră

În primul rând, va fi necesar să păstrați un nivel bun de comunicare între dumneavoastră și partenerul de viață. Ar fi bine să îl încurajați să vorbească despre felul în care se simte și viceversa. De asemenea, este foarte important ca pe parcursul tratamentului dumneavoastră, partenerul de viață să își identifice propriile nevoi. Puteți face acest lucru împreună. Aruncați o privire la fișa de lucru ,,Nevoile dumneavoastră și ale partenerului de viață" (sau faceți click pe pagina următoare). Apoi, probabil veți vrea să discutați împreună despre cum veți încerca să răspundeți și să satisfaceți acele nevoi, dar și ce fel de ajutor mai poate fi nevoie. Fișa de lucru ,,Susținerea partenerului dumneavoastră prin comunicare" vă poate ajuta să vă exprimați nevoile unul față de celălalt.

În al doilea rând, partenerul dumneavoastră de viață are nevoie de propria rețea de suport, deoarece acest lucru va ajuta la reducerea stresului cu care se confruntă. Acea sursă de suport poate fi familia, prietenii dumneavoastră sau chiar grupurile de suport existente în România, atât online cât și offline.

Puteți consulta website-ul Ghid-Cancer.ro pentru a vedea care sunt cele mai apropiate Asociații, Fundații sau grupuri de suport de lângă dumneavoastră, sau puteți participa la discuțiile de pe forum.

Este important atât pentru dumneavoastră cât și pentru partenerul de viață să vă programați o serie de ,,activități non-cancer". Aceste activități ar trebui să fie un amestec de lucruri pe care le puteți face fiecare pe cont propriu pentru a ,,lua o pauză" de la cancer, precum și activități care v-ar plăcea să le faceți doar voi doi. Acestea ar putea să includă o plimbare ușoară împreună, o ieșire în oraș la o cafea, la cină sau la un film. Ar trebui să fie ceva care vă face plăcere să faceți, care nu are nimic de a face cu cancerul sau cu tratamentul cu care vă confruntați ca și familie. S-ar putea să fie nevoie să îi spuneți partenerului să își ia puțin timp liber pentru el, deoarece este posibil să se simtă vinovat să facă asta.

Vă rugăm ca atunci când sunteți pregătit/ă să faceți click pe butonul continuă, pentru a consulta fișa de lucru ,,Nevoile dumneavoastră și ale partenerului de viață”.

[1] Pentru mai multe informații, consultați:

Cochrane, B.B., Lewis, F.M. (2005). Partner’s adjustment to breast cancer: A critical analysis of intervention studies. Health Psychology, 24,327-332.