Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
88%

Păstrarea stării de sănătate după tratament - partea 1

Păstrarea contactului cu echipa medicală

Contactul cu echipa medicală nu va lua sfârșit începând din acest moment, ci vor exista vizite regulate post-tratament în care starea dumneavoastră de sănătate va fi monitorizată. Este util să păstrați liniile de comunicare deschise între dumneavoastră și echipa medicală. Doar pentru că tratamentul obișnuit s-a apropiat de final, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să încetați să mai puneți întrebări sau să vă exprimați preocupările, fricile sau alte probleme care pot să apară pe parcurs.

Încerc să mențin contactul o dată pe an cu medicii care m-au îngrijit și încerc să mă informez în legătură cu progresele care se fac în tratamentul cancerului. Mă interesez daca s-au schimbat în vreun fel lucrurile, față de acum 7 ani, când am fost eu tratat. Cred că e foarte important să mențin legatura cu ei, să existe în continuare acel parteneriat.”
Ionuț

Deși suportul medical va continua, cel mai probabil vor exista unele modificări. Spre exemplu, se obișnuiește ca după finalizarea tratamentului, persoanele vor menține contactul cu unul sau doi medici, prin programări odată la 3-4 luni sau mai des (în funcție de tipul de cancer pe care l-ați avut), în primele 12 luni. În continuare, aceste vizite periodice vor avea loc mai rar, spre exemplu o programare la 6 luni sau chiar o programare la 12 luni. Așadar, veți continua să vă vedeți regulat cu unii membri ai echipei medicale (spre exemplu, cu medicul de familie și medicul oncolog), în timp ce contactul cu ceilalți (medicul chirurg, radioterapeutul, asistentele etc.) va înceta. Totuși, acest lucru depinde de la caz la caz, așadar lucrurile pot fi puțin confuze la început.

Pentru a clarifica ce anume trebuie să faceți pentru a vă îngriji în perioada de după tratament, este util să completați fișa de lucru din acest modul ,,Planul meu de sănătate", în care vă puteți scrie propriul plan de îngrijire. Pe măsură ce vă veți întâlni cu medicul oncolog, radioterapeut, chirurg sau alți specialiști ai echipei medicale (de ex., gastroenterolog, pneumolog), îi veți putea întreba cât de des va trebui să veniți la consultații și în ce constă îngrijirea de după tratament. Poate fi util să aruncați o privire la fișa de lucru ,,Echipa medicală” din modulul ,,Diagnosticul”.

Terapiile complementare

Multe persoane continuă să folosească terapiile complementare pe care le-au început în timpul tratamentului. Unele persoane relatează că au adoptat strategii noi, în special cele legate de introducerea unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice în programul lor. Alte persoane întrerup folosirea acestor strategii deoarece încep să apară tot mai multe solicitări ale ,,vieții normale” (de ex., reîntoarcerea la locul de muncă, creșterea responsabilităților de acasa și altele) iar lipsa timpului le împiedică să continue cu acestea. 

Unele persoane aleg să plece în tabere de ,,retreat” pentru a marca finalizarea tratamentului și începerea unui nou capitol în viața lor. Dacă sunteți interesat/ă să introduceți unele terapii complementare în programul dumneavoastră, aruncați o privire la tabelul ,,Terapiile complementaredin cadrul modulului săptămânal ,,Diagnosticul”.