Săptămâna 3. Distresul emoțional
14%

Roller-coasterul emoțional: Partea 2

”Fiica mea cea mică, prietenul ei nu făcea față foarte bine pentru că nu primea atenție. Era destul de posesiv și...chiar înainte de ziua ei de naștere (21 de ani), a părăsit-o."
Elisabeta
”Am realizat ceva despre mine, faptul că nu pot face față propriei mele mortalități.”
Bogdan

Multiple surse de stres  

O altă provocare pe care o puteți întâmpina este aceea de a face față mai multor surse de stres în același timp. Spre exemplu, continuarea îngrijirii copiilor mici sau a părinților în vârstă, a face față unei despărțiri în timpul tratamentului– fie că este vorba despre relația dumneavoastră, relația unei persoane apropiate sau moartea unei persoane apropiate. Femeile și bărbații au spus că aceste lucruri au adăugat o greutate în plus pe umerii lor care erau deja foarte încărcați și că în mod obișnuit ar fi putut face față individual acestor lucruri dar împreună povara a fost mult prea mare.

Dacă vă confruntați cu mai multe surse de stres, este important să încercați să reduceți cât se poate din această povara și să aveți grijă de dumneavoastră. Suportul emoțional și practic este esențial (vedeți modulul ,,Familia și prietenii”). Limitarea activităților și delegarea unor responsabilități și altor persoane poate fi o opțiune. (fișa de lucru pentru ,,Modificarea Activităților” din modulul ,,Simptome fiziologice”, vă poate fi utilă).

Pentru a consulta strategii prin care puteți să aveți grijă de dumneavoastră urmăriți fișele de lucru care urmează în acest modul.

Înfruntarea mortalității

Aproape toate persoanele cu care am vorbit ne-au spus că o foarte mare dificultate pe care au avut-o după ce au fost diagnosticate cu cancer, a fost cea de a înfrunta propria mortalitate. În timp ce oamenii în general pot reflecta ocazional asupra acestei idei și asupra faptului că într-o zi vor muri, pentru persoanele care sunt diagnosticate cu cancer, această posibilitate este deseori mult mai tangibilă sau reală. Asta se întâmplă, deși poate ați primit un prognostic bun, moartea poate fi o posibilă urmare și o întrebare foarte frecventă este: ,,cât mai am de trăit?”. În timp ce înfruntarea propriei mortalități reprezintă un proces prin care trec majoritatea persoanelor afectate de cancer, acesta rămâne un subiect foarte dificil de abordat cu persoanele dragi. Unele persoane cu care am vorbit ne-au mărturisit că nu și-au putut exprima fricile și îndoielile cu privire la moarte partenerilor de viață sau familiei.

Există strategii pe care le puteți utiliza - aruncați o privire la secțiunea ,,Cum să facem față distresului emoțional”. Cercetările au arătat că exprimarea emoțiilor prin scris poate duce la reducerea depresiei, anxietății și stresului¹. Verificați fișa de lucru pentru Scriere Terapeutică. Puteți verifica și modulul ,,Familia și prietenii” deoarece veți găsi sugestii și exerciții pentru îmbunătățirea comunicării cu cercul dumneavoastră social.

Sugestie: Dacă nu vă simțiți confortabil să discutați aceste aspecte cu familia și prietenii dumneavoastră, vă poate fi util să vorbiți cu o persoană străină care a trecut deja prin aceste experiențe. Există numeroase asociații și grupuri de suport în toate orașele din România și este posibil să găsiți una în apropiere de dumneavoastră. Consultați această pagină care conține adresele și numerele de telefon ale multor asociații și grupuri de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer: http://www.ghid-cancer.ro/asociatii/

[1] Pentru mai multe informații și cercetări despre acest subiect, consultați: 
Pennebaker, J. W. (1997). Writing about emotional experiences as a therapeutic process. Psychological Science, 162-166