Săptămâna 4. Imaginea de sine
35%

Sexualitatea și intimitatea

,,Am ceva probleme cu erecția dar presupun că odată cu trecerea timpului, asta se va rezolva".
Ionut
”În timpul tratamentului nu-mi doream deloc să fac sex – aveam un libido foarte scăzut. În prezent, este mai bine dar oricum dorința mea e mult mai jos față de cum era mai demult. Încercăm să rezolvăm asta acum.”
Bogdan
”Câteva dintre medicamentele pe care le iau, au acest efect – sexul este ultimul lucru din lume pe care vrei sa-l faci”
Ana

O preocupare pe care o au multe persoane diagnosticate cu cancer este și una foarte dificil de abordat, și anume: sexualitatea. Sexualitatea înseamnă mai mult decât actul sexual propriu-zis. Sexualitatea se referă la felul în care vă definiți și vă simțiți ca femeie sau ca bărbat, felul în care vă exprimați din punct de vedere sexual și modul în care construiți și mențineți o relație intimă cu cineva. S-ar putea ca inițial să credeți că sexualitatea se referă la problemele din punct de vedere fizic, însă, pentru multe persoane problemele de sexualitate nu sunt pe plan fizic ci sunt mai degrabă pe plan emoțional și psihologic.

Încrederea scăzută în propria sexualitate

Unele persoane spun că din cauza modului în care se simt (ex: încrezătoare sau nesigure), văd sexul ca fiind foarte dificil. Poate vă dați seama că nu vreți nici să faceți sex, nici să vă gândiți la asta. Uneori este posibil să faceți sex deoarece considerați că ar trebui, sau faceți sex și nu vă place. Este normal să aveți aceste sentimente. Ținând cont de toate lucrurile prin care treceți, aceste sentimente nu sunt neobișnuite și uneori e nevoie să treacă o perioadă de timp până când vă veți simți îndeajuns de confortabil/ă pentru a face sex cu partenerul/partenera dumneavoastră. Chiar dacă acest lucru poate fi dificil, este important să vă exprimați nevoia de a fi înteles/înțeleasă și tratat/ă cu răbdare.

Diminuarea funcției sexuale

Multe persoane cu care am vorbit ne-au spus că se confruntă cu o diminuare a funcției sexuale. Asta înseamnă că au dificultăți cu una dintre cele 4 stadii ale răspunsului sexual, descrise mai jos. Vă rugăm să luați în considerare faptul că deși am prezentat dificultățile asociate fiecărui stadiu al răspunsului sexual, nu toate persoanele sunt afectate de aceste probleme. În plus, aceste schimbări ale funcției sexuale sunt văzute ca fiind problematice în funcție de modul fiecarei persoane sau  cuplu de a privi lucrurile– pe unele persoane nu le preocupă aceste lucruri, însă pentru alte persoane reprezintă o sursă în plus de stres. Nu există un răspuns corect sau greșit iar disfuncțiile sexuale afectează în aceeași măsura atât femeile cât și bărbații. Este un aspect despre care trebuie să vă dați seama dacă reprezintă sau nu o problemă pentru dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră.

  • Stadiul 1 – Dorința sexuală

Cunoscută ca și termenul de libido, câteodată pare că luptă împotriva noastră. Varietatea largă de emoții cu care este posibil să vă confruntați în timpul tratamentului (precum stresul, tensiunea, depresia și anxietate) sunt cunoscute că reduc libidoul și vă poate afecta atât pe dumneavoastră cât și pe partenerul dumneavoastră. Modificări ale dorinței sexuale pot să apară și datorită oboselii sau a unor medicamente pe care le luați în timpul tratamentului.

  • Stadiul 2 – Excitația sexuală

În funcție de tipul cancerului pe care îl aveți, vă puteți confrunta cu anumite dificultăți în a deveni excitat/ă sexual. În urma prostatectomiei, tratamentului hormonal pentru blocarea testosteronului sau a intervențiilor chirurgicale la penis sau testicule, unii bărbați se pot confrunta cu dificultatea de a obține sau de a menține o erecție. Femeile care se confruntă cu cancere ginecologice și femeile care au intrat în menopauza precoce datorită chimioterapiei, se pot confrunta cu dificultăți de excitație sexuală datorită reducerii bruște a nivelului de estrogen din organism.

  • Stadiul 3 – Orgasmul

Dacă ați fost supus unei intervenții de prostatectomie radicală atunci nu veți mai putea ejacula în timpul orgasmului. Veți putea avea în continuare orgasm dar este posibilă o schimbare în ceea ce privește senzația pe care o veți simți. Unii bărbați se îngrijorează pentru pierderea controlului asupra vezicii urinare, fapt care poate avea un impact asupra nivelului de plăcere din timpul actului sexual. Pentru unele femei, este posibil să fie nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la orgasm, mai ales dacă au fost supuse unor intervenții chirurgicale vulvare sau vaginale.

  • Stadiul 4. Rezoluția

Rezoluția se referă la revenirea la normal a ritmului cardiac, a respirației și a presiunii sângelui, după actul sexual. Se mai referă și la durata de timp dintre un act sexual finalizat și capacitatea de a deveni din nou excitat/excitată sexual. Există mai puține disfuncții sexuale cu privire la faza de rezoluție, însă este posibil să observați că va dura mai mult să ajungeți la excitație sexuală după rezoluție.

Dureri în timpul actului sexual

Unele persoane se confruntă cu durere în timpul actului sexual. Pentru femeile afectate de cancer, durerea din timpul actului sexual poate fi datorată unor efecte secundare frecvente precum ariditatea vaginală, infecțiile vaginale sau modificări ale senzației. O altă cauză destul de rară a durerii în timpul actului sexual, este mărimea redusă a vaginului sau muschii încordați – cunoscută ca și vaginism. Pentru bărbați pot apărea dureri în timpul actului sexual dacă există cicatrici ale penisului. De asemenea, unii bărbați pot simți durere în timpul ejaculării dacă au fost supuși unei intervenții chirurgicale sau radioterapiei pentru cancerul de prostată sau uretră.