Săptămâna 4. Imaginea de sine
42%

Sexualitatea și intimitatea - Partea 2

,,Nu te face mai puțin bărbat faptul că ai un singur testicul".
Bogdan

Pierderea intimității

Intimitatea înseamnă mai mult decât contactul sexual cu partenerul dumneavoastră. În timp ce unele persoane continuă să facă sex, altele se opresc, fapt care uneori poate afecta cât de intim se simt cu partenerul lor. În timpul tratamentului, poate că atât dumneavoastră cât și partenerul/partenera dumneavoastră aveți așteptări și nevoi diferite cu privire la relație. Poate că vă amintiți faptul că am discutat în modulele anteriore despre diferitele modalități prin care unele persoane fac față problemelor, în funcție de stilul lor de coping. Atât dumneavoastră cât și partenerul dumneavoastră puteți avea așteptări diferite de la relație și nu există așteptări sau nevoi ,,corecte” sau ,,greșite”. Este important să comunicați unul cu celălalt folosind un stil de comunicare asertiv, să vă exprimați nevoile într-un mod clar, să înțelegeți și punctul de vedere al partenerului/partenerei dumneavoastră și să discutați opțiunile împreună. Pe pagina următoare, veți găsi o fișă de lucru care vă va ajuta să explorați opțiunile legate de intimitate.

Preocupările cu privire la impactul disfuncției sexuale asupra relației dumneavoastră

O altă dificultate des întâlnită în cuplu este atunci când apare o nepotrivire în funcția sexuală între parteneri. Ambii parteneri pot fi preocupați de impactului pe care modificarea funcției sexuale îl poate avea asupra relației de cuplu. Spre exemplu, diferențele în ceea ce privește nivelul libidoului pot conduce către un sentiment de vinovăție pentru ambii parteneri și există tendința de a crede că ,,vina” aparține partenerului cu un libido mai scăzut sau care pentru moment ”nu este sexual”. Acest lucru nu este adevărat: nu este vina niciunui partener iar responsabilitatea de a adresa acest aspect revine ambilor parteneri. Este foarte important ca ambii parteneri să-și exprime nevoile și intențiile iar de acolo să se construiască treptat. Unul dintre cele mai folositoare lucruri care se pot face este să petreceți timp împreună.

Dacă vă confruntați cu gânduri și sentimente de vinovăție, poate fi util pentru dumneavoastră să încercați disputarea gândurilor din fișa de lucru pentru monitorizarea gândurilor, din modulul săptămânal ,,Distresul Emoțional”.

Sexualitatea și feminitatea

Multe femei tind să se simtă mai puțin feminine și/sau mai puțin atractive în urma intervenției chirurgicale sau a tratamentului cu chimioterapie/radioterapie. Unele femei ne-au spus că își doresc să-și cumpere lenjerie sexy astfel încât să se simtă din nou mai feminine. Dacă acesta este un lucru care vă interesează, există numeroase magazine online care au la dispoziție lenjerie, accesorii și alte produse destinate femeilor diagnosticate cu cancer.

Sexualitatea și masculinitatea

După intervenția chirurgicală și după tratament, mulți bărbați se pot simți într-o condiție fizică mai proastă. Este posibil ca unele tumori să fie înlăturate chirurgical împreună cu unele părți ale corpului (ex: testiculele) sau se pot confrunta cu pierderea/luarea în greutate precum și o reducere a libidoului și a funcției sexuale. Aceste aspecte îi pot face pe unii bărbați să se simtă mai puțin masculini, mai ales dacă în trecut se defineau ca fiind solizi, puternici și protectivi cu familia.

Observație. Este de înteles faptul că atunci când vă confruntați cu problemele legate de sexualitate și intimitate pe care le-am enumerat mai sus, mai ales dacă vă simțiți mai puțin masculin/ mai puțin feminină, poate avea un impact asupra satisfacției pe care o aveți în legătura cu corpul dumneavoastră. Vă poate fi util să încercați fișa de lucru anterioară ,,Reducerea insatisfacției cu corpul meu” precum și Opțiunea 4, aceea de a introduce exerciții fizice ușoare în programul dumneavoastră. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în legătură cu corpul dumneavoastră.