Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
99%

 Spiritualitatea și credința

Spiritualitatea și credința

Atunci când sunt diagnosticați cu o boală severă precum cancerul, unii oameni pot ajunge să-și reevalueze viața și să adopte noi perspective. Ca parte a acestei căutări a sensului vieții lor, unii dintre ei explorează spiritualitatea și credința, metode prin care își pot păstra sănătatea după finalizarea tratamentului.

Conceptul de spirit și spiritualitate poate să însemne ceva diferit pentru fiecare persoană. În timp ce unii oameni încearcă să întărească sau să se conecteze cu o anumită orientare religioasă, alții preferă să adopte diferite practici filozofice care îi ajută să-și îmbunătățească starea de bine emoțională și le hrănesc spiritul.

Indiferent care este definiția dumneavoastră pentru spiritualitate, această nevoie de căutare a răspunsurilor și de conectare cu latura dumneavoastră spiritual este o abordare folosită de multe persoane ce au fost afectate de cancer.

Explorarea spiritualității

Există mai multe metode prin care vă puteți dezvolta și hrăni starea de bine spiritual.

  • Religia. Mulți oameni spun că rugăciunea i-a ajutat în mai multe moduri. Fie că s-au rugat singuri sau alte persoane s-au rugat pentru ei, acest lucru i-a ajutat să să devină mai puternici și mai suportivi cu cei din jur.
,,Teoretic trebuia să fiu vindecată, însă eram atât de irascibilă...plângeam mereu și nu reușeam nicicum să mă adaptez. Până la urmă m-am înscris la niște cursuri de meditație la care am participat frecvent și care chiar au făcut diferența".
Sofia
,,Pentru mine, spiritual, Dumnezeu înseamnă toate lucrurile frumoase pe care oamenii le fac - lucruri care îi inspiră pe ceilalți, precum muzica, voluntariatul sau ajutarea altor persoane. Mă ajută să simt că îi ajut pe ceilalți, că returnez într-un fel ajutorul pe care l-am primit.".
Andrei
  • Meditația. Fie că meditează singuri sau participă într-un grup de meditație, această formă de explorare a spiritualității este folosită de numeroase persoane diagnosticate cu cancer, care doresc să-și păstreze puterea și starea de bine fizică și emoțională. Meditația are rădăcini puternice și adânci ca forță vindecătoare și foarte mulți oameni constată că îi ajută să se conecteze cu spiritualitatea. Practicarea meditației ghidate reprezintă o abilitate care trebuie mai întâi învățată, așadar indiferent de modul în care ați folosit înregistrările noastre audio din modulele anterioare, poate vă doriți să încercați din nou, acum că ați ajuns la finalul tratamentului.
  • Yoga, pilates, tai-chi și body balance. Persoanele cu care am vorbit au descris aceste forme ușoare de exerciții ca fiind metode eficiente de reconectare cu trupul lor, care ajută la revitalizarea spiritului și la întreaga bunăstare fizică
  • Exprimarea creativității. Pictatul, desenatul, fotografia, muzica, poezia și lucrul manual reprezintă alte metode despre care mai multe persoane ne-au spus că le-au ajutat să-și revitalizeze spiritul și să-și îmbunătățească starea de bine.