Săptămâna 1. Diagnosticul
60%

Terapiile complementare - Merită să le încerc? - Partea II

În tabelul de mai jos puteți vedea o sumarizare a celor mai comune strategii utilizate de persoanele cu care am discutat și care au apelat la terapii complementare. Vă rugăm să luați în considerare faptul că noi nu încurajăm sau descurajăm folosirea terapiilor complementare, ci urmărim să vă informăm cu privire la acestea, astfel încât să luați propria decizie. Așadar furnizăm aceste informații cu scopul de a ajuta pacienții și familiile lor să se decidă cu privire la folosirea sau nefolosirea terapiilor complementare.

 

Strategii bazate pe regimuri alimentareStrategii ce implică efort fizic sau sunt centrate pe corpStrategii la nivel cognitiv
Sucuri de fructe și legumeExerciții de intensitate ușoarăRelaxarea/Imageria dirijată
Alimente organice(ex: Yoga, plimbarea)Meditația
Multi-vitamineAntrenamente pentru îmbunătățirea rezistențeiTerapia prin muzică
Consultarea unui medic naturopatAcupuncturaTerapia prin artă
- suplimente alimentare 

Multe persoane și-au manifestat interesul față de masajele terapeutice, însă nu erau sigure dacă este bine să facă acest lucru în timpul chimioterapiei sau radioterapiei

– este recomandat să consultați medicul oncolog dacă doriți să mergeți la ședințe de masaj.

Scrierea terapeutică
Este recomandat să consultați medicul oncolog pentru a vă informa cu privire la posibilele interacțiuni cu chimioterapia
 

,,Întoarcerea la locul de muncă” ca și terapie

 

Este important de menționat faptul că nu există o decizie corectă sau greșită cu privire la terapiile complementare. Multe persoane aleg să apeleze la acestea, dar în același timp multe persoane aleg să nu facă asta sau se decid să se oprească după ce încearcă ceva. Este important să luați o decizie potrivită nevoilor și stilului dumneavoastră de viață și care să nu se afle în conflict cu indicațiile medicale.

Așadar, probabil că veți vrea să vă informați cu privire la aceste opțiuni, dacă există vreuna pe care v-ar plăcea să o încercați. Mai jos sunt câteva întrebări importante pe care să vi le adresați dumneavoastră și altor persoane:

  • Vor afecta aceste terapii în vreun fel tratamentul medical curent (de ex., timpul și costurile necesare pentru terapiile complementare sau interacțiuni cu tratamentul medical)?
  • Cât costă? Îmi pot permite să fac acest lucru?
  • Am suficient timp zilnic la dispoziție pentru a integra aceste strategii în rutina mea zilnică și în programul meu?
  • Sunt de părere că aceste strategii merită să fie încercate?
  • Se potrivesc aceste strategii cu de stilul de viață pe care vreau să-l am în timpul tratamentului?

Probabil veți vrea să discutați aceste întrebări și alte întrebări legate de schema de tratament împreuna cu echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră. Următoarea fișă de lucru (faceți click pe pagina următoare) vă poate ajuta să vă formulați întrebările și conține câteva sfaturi care vă vor ajuta să și obțineți răspunsuri.

Dacă doriți să consultați mai multe informații legate de terapiile complementare, puteți accesa pliantul ,, Understanding Complementary Therapies” pus la dispoziție de către Cancer Council. Materialul este în limba engleză. Faceți click pe linkul următor: 

https://www.cancer.org.au/content/about_cancer/treatment/Understanding%20complementary%20therapies_booklet_May%202015.pdf