Săptămâna 5. Familia și prietenii
91%

Crearea surselor de suport

O barieră care poate sta în calea obținerii sprijinului este situația în care s-ar putea să nu aveți suficiente resurse de suport, din mai multe motive. Spre exemplu, persoanele care locuiesc în mediul rural sau care locuiesc în alt oraș unde sunt nevoite să facă tratament, din medii culturale sau lingvistice diferite, pot avea opțiuni de sprijin limitate. Dacă vă aflați în această situație, va fi nevoie să vă creați niște surse de sprijin, începând de la 0.

Dacă simțiți că nu dispuneți încă de suficiente surse de suport, poate fi util să vă uitați la modalitățile prin care puteți crea aceste surse de sprijin. Mai jos sunt câteva sugestii care vă vor ajuta să începeți.

  1. Faceți o listă cu hobby-urile dumneavoastră și vedeți dacă nu cumva vă puteți alătura unui grup care împărtășește aceleași interese cu dumneavoastră (spre exemplu: antichități, lectură, grădinărit, mașini, pictură, muzică, etc). Dacă vă este dificil să vă gândiți la un hobby de-al dumneavoastră - încercați unul nou!
  2. Alăturați-vă unui grup de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer.
  3. Încercați să faceți niște exerciții fizice ușoare - spre exemplu puteți să participați la diferite programe de fitness - alăturați-vă unui grup de yoga, sau vă puteți face un abonament la cea mai apropiată sală de fitness. Participând la aceste activități veți putea avea contact cu oamenii de acolo.
  4. Încercați să vorbiți regulat cu colegii și vecinii dumneavoastră.
  5. În funcție de nivelul dumneavoastră de energie și de timpul pe care îl aveți, vă puteți implica în numeroase asociații sau fundații care au nevoie de voluntari.
  6. Încercați să vorbiți cu echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră (ex: medicul oncolog, medicul de familie, psihologul, asistentul social, consilierul pastoral). Aceștia vă pot oferi atât sprijin cât și noi idei care ar putea fi de folos pentru dumneavoastră.
,,Vecinii mei au fost nemaipomeniți. Îmi aduceau din când în când mâncare și am fost mereu binevenit să merg la ei acasă la o cafea, când voiam să fac asta”.
Andrei
Soțul meu punea hainele la întins și făcea tot felul de treburi casnice. Făcea curat, aspira și făcea majoritatea lucrurilor pe care îl rugam să le facă.
Ana

Să nu uitați niciodată că atunci când vine vorba de suportul social, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Dacă știți cum să vă exprimați nevoile, indiferent că aveți nevoie de ajutor practic, suport emoțional, spiritual sau simple informații, nu contează că aveți lângă dumneavoastră 10 persoane dispuse să vă ajute sau una singură, atâta timp cât acea persoană este alături de dumneavoastră și vă satisface aceste nevoi.

Oferirea sprijinului altor persoane

Deseori, atât persoanele afectate de cancer cât și partenerii lor își doresc să știe cum își pot îmbunătăți abilitatea de a se sprijini reciproc.

În primul rând, este important să verificați care sunt nevoile partenerei/partenerului dumneavoastră. Nu toată lumea se simte confortabilă să își exprime nevoile, însă vă va ajuta dacă folosiți tehnicile de comunicare asertivă din fișa de lucru ,,Nevoile dumneavoastră și ale partenerului".

În al doilea rând este important să vă asigurați ca îi oferiți partenerei/partenerului dumneavoastră acel tip de suport de care are nevoie. Spre exemplu, nu ajută foarte mult să-i oferiți informații și sfaturi despre boală (sprijin informațional) dacă în realitate partenerul/partenera dumneavoastră are nevoie de suport emoțional (spre exemplu, are nevoie ca cineva să o/îl asculte și nu să-i ofere informații și sfaturi). 

În final, este extrem de important ca persoana care oferă acest suport să se implice în propria bunăstare și îngrijire. Nu veți fi capabil/ă să susțineți pe cineva pentru mult timp dacă nu aveți grijă în primul rând de dumneavoastră. Ajută dacă vă faceți timp și pentru unele activități ,,non-cancer”.

Aprecierea sprijinului

Dacă ați avut o persoană sau două care au fost esențiale în adaptarea dumneavoastră la diagnosticul de cancer și tratament, poate vă doriți să vă rezervați puțin timp pentru a spune ,,mulțumesc” Există numeroase căi prin care vă puteți exprima mulțumirea. Unele persoane preferă să o facă verbal, în timp ce altele preferă să o facă în scris, sau prin oferirea unui mic cadou. Dacă doriți să scrieți o scrisoare de mulțumire unei persoane care vă este alături în aceste momente dificile, următoarea fișă de lucru vă poate oferi câteva idei pentru a vă ajuta să începeți. Simplul fapt că apreciați acest sprijin vă poate da curaj să cereți ajutor pe viitor.