Săptămâna 3. Distresul emoțional
85%

Diferitele metode de a face față problemelor (Coping)

Impactul emoțional al tratamentului. Câteva persoane diagnosticate cu cancer discută despre provocările pe care le-au depășit.

”Nu pot să înțeleg pentru că am fost foarte puternică... E așa prostesc. Am trecut prin asta fără să vărs o lacrimă, dar acum mă simt lipsită de speranță.”
Maria

​Așteptările cu privire la metodele de coping

Pe măsură ce persoanele trec prin tratamentul pentru cancer, pot pleca de la așteptări foarte mari cu privire la felul în care vor face față diferitelor probleme care apar pe parcurs. Asta în schimb poate face ca unii oameni să se simtă foarte stresați atunci când văd că tratamentul sau reacția lor la tratament nu este conform așteptărilor. Persoanele cu care am vorbit noi ne-au spus că au simțit un fel de ”stres întârziat”, că până la un moment dat ”au făcut față foarte bine” și nu le vine să creadă unde sunt acum și nu pot înțelege ce s-a schimbat. Poate fi util să știți că a face față cancerului nu înseamnă ”aceeași strategie pentru toți”; veți folosi mai multe metode de a face față, în momente diferite pe parcursul tratamentului și o strategie de a face față nu este mai ”bună” decât cealaltă.

 Diferite metode de a face față problemelor din familia dumneavoastră.

Cu toții facem față diferit problemelor, nu doar cancerului ci tuturor surselor de stres. Câteodată poate fi o provocare atunci când stilul nostru de a face față problemelor este diferit de cel al partenerului sau al copiilor noștri. Poate observați că partenerul dumneavoastră vrea să vorbească deschis despre felul în care se simte sau poate că încearcă să exploreze fiecare opțiune privind tratamentul pentru cancer și rezolvarea problemelor. În schimb, poate metoda dumneavoastră de a face față bolii este prin relaxare sau meditație și v-ați decis să urmați tratamentul dar pe moment nu sunteți dispus/ă să vă gândiți sau să vorbiți despre alte tratamente.

Așadar, este de înteles de ce acest lucru poate fi extrem de frustrant pentru toata lumea! După cum știm deja cancerul este o boală de familie - afectează întreaga familie așadar este important să luați în considerare și perspectivele celorlalți membri ai familiei. Cel mai important lucru care trebuie menționat este că nu există o metodă bună sau o metodă proastă de a face față problemelor, ci există abordări diferite.

Modalitatea prin care facem față stresului este modelată într-o mare măsura de ceea ce am învățat deja din experiențele noastre anterioare, în particular experiențele din timpul copilăriei (ce am învățat în familie, în timp ce eram copii). Modalitatea prin care o persoană face față stresului nu poate fi mai bună sau mai proastă decât modalitatea altei persoane, atâta timp cât îi este de ajutor. Din perspectiva cercetării, știm faptul că înfruntarea directă a sursei problemei și sau a distresului pe care îl simțiți este mai folositoare decât evitarea.

Ce stil de a face față problemelor aveți? Cum ați făcut față problemelor în trecut? Completați un scurt chestionar dacă vă doriți să aflați mai multe despre stilul dumneavoastră de a face față problemelor.