Săptămâna 5. Familia și prietenii
51%

Aspecte legate de suportul social – partea 1

Profitați la maxim de sursele de suport pe care le aveți!

În timp ce cancerul poate fi o experiență foarte stresantă, unele persoane ne-au spus că au reușit să-și îmbunătățească calitatea relațiilor apropiate, atât cu partenerii, cât și cu prietenii, și că acest lucru a fost un câștig important pentru ele. Cu toate acestea, unii oameni ne-au spus că au avut o experiență mixtă, în sensul în care unele prietenii au avut de suferit, deoarece și-au dat seama cine sunt ,,adevărații lor prieteni". Oamenii despre care credeau că sunt prieteni apropiați s-au îndepărtat în timp ce alții care ar fi putut fi doar ,,cunoscuți" înainte de a fi diagnosticați, au devenit foarte repede persoane de suport.

Cercetările arată că având suportul social al partenerilor, al familiei și al prietenilor, persoanele afectate de cancer se pot adapta mai bine la ideea bolii și la dificultățile care pot să apară pe parcurs¹. Prin urmare, ar putea fi o idee bună să aflați cine sunt prietenii ”pe vreme rea”, adică oamenii în preajma cărora vă puteți exprima toate emoțiile (atât negative cât și pozitive) și care vor fi acolo pentru dumneavoastră, atât în timpul tratamentului cât și după încetarea acestuia.

În următoarele secțiuni ale acestui modul, vă vom ajuta să vă dați seama care este cu adevărat sprijinul pe care îl doriți și prietenii care vă pot ajuta sau nu în viață.

Alegerea persoanelor de suport în funcție de nevoile dumneavoastră

Este important să jucați un rol activ și să lăsați oamenii să știe ce doriți sau ce aveți nevoie. Prin asta ne referim la nevoile dumneavoastră practice, suport emoțional, consiliere, sprijin informativ sau sprijin spiritual. Este util ca la început să identificați într-un mod cât mai clar în ce zonă a vieții dumneavoastră aveți nevoie de ajutor. Pentru a vă ajuta să începeți, vă prezentăm câteva dintre cele mai frecvente nevoi de suport pe care persoanele cu care am vorbit noi, le-au identificat:

  • Dacă aveți nevoie de ajutor practic

Unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care persoanele cu care am vorbit le-au identificat, este nevoia de a fi ajutate cu treburile casnice, cum ar fi gătitul, curățenia, grădinăritul și altele. Acest lucru se aplică atât persoanei care se confruntă cu efecte secundare (cum ar fi oboseala, durerea și stările de greață) cât și partenerului de viață care cel mai probabil și-a asumat deja mai multe roluri. Dacă aveți aceste reacții adverse, sugestiile și fișele de lucru cu privire la ,,Reducerea activității" din modulul săptămânal ,,Simptome fiziologice", vă pot fi de ajutor. O parte importantă a reducerii activității este delegarea - astfel încât dumneavoastră și partenerul de viață ați putea elabora o listă cu lucrurile cu care vă pot ajuta familia și prietenii. Această listă ar putea să acopere lucruri precum cumpărarea alimentelor, pregătirea meselor, ajutorul privind curățenia casei dumneavoastră, spălatul și călcatul rufelor, transportul și altele. Poate doriți să începeți prin a scrie o listă de lucruri cu care v-ar plăcea să fiți ajutat/ă și să o păstrați undeva la vedere (ex: pe frigider), astfel încât să vă fie la îndemână. Fișa de lucru din pagina anterioară ,,Ajutorul practic din partea persoanelor de suport", vă poate ajuta să concepeți această listă.

Unele persoane, precum cele care trăiesc singure, pot avea nevoie de sprijin suplimentar dincolo de ceea ce poate acoperi familia și prietenii lor. Dacă nu vă simțiți capabil/ă fizic să faceți treburi casnice, vă recomandăm să consultați serviciile primăriei și numeroasele organizații și asociații de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer (http://www.ghid-cancer.ro/asociatii). Acestea vă pot oferi servicii suplimentare precum curățenie, gătit și alte tipuri de suport care vă pot ușura viața. Aceste servicii sunt oferite în funcție de vârsta, starea civilă și nivelul de mobilitate al fiecărei persoane care le solicită.

,,Soțul meu și cea mai bună prietenă a mea au fost pentru mine ca și niște stâlpi de susținere pentru că au fost acolo ori de câte ori am avut nevoie de ei. Daca soțul meu nu putea fi alături de mine la un moment dat, o aveam pe prietena mea care mă susținea"
Alexandra
,,Prietena mea cea mai bună a spus ”Totul e în regulă, o să facem cu rândul pe tot parcursul chimioterapiei”, a spus că ”cineva va veni în fiecare vineri și luni să gătească pentru tine”."
Andra
,,Știu o doamnă care s-a confruntat cu cancer acum câțiva ani așa ca mereu îi puneam o mulțime de întrebări. În fiecare etapă a tratamentului, mi-a spus exact cum se simțea și asta m-a ajutat enorm".
Laura
,,Femeile mai tinere au nevoie de ajutor cu copiii...știi, câteodată îți prinde bine o mână de ajutor la îngrijirea lor - Elisabeta - asistent medical".
Elisabeta
Asistent medical
,,În fiecare dimineață de luni trebuia să conduc până acolo (în orașul unde făceam tratament) și mă întorceam vineri după-amiaza".
Alina
,,Nici măcar nu mă rugam sau citeam din biblie. Pur și simplu stăteam și vorbeam cu Dumnezeu. Asta m-a ajutat mult deoarece oamenii nu sunt acolo tot timpul când ai nevoie".
Andrei

¹Pentru mai multe informații, consultați:

Helgeson, V. S., Cohen, S. (1996). Social support and adjustment to cancer: Reconciling descriptive, correlational, and intervention researc. Health Psychology, 15, 135-148.