Săptămâna 3. Distresul emoțional
100%

Experiențele unor persoane diagnosticate cu cancer

”Am fost diagnosticat cu Limfomul Hodgkin. Am făcut chimioterapie iar apoi radioterapie. Am terminat cu tratamentul în urmă cu 18 luni. În timpul tratamentului, am încercat să fac relaxare și meditație cât de mult am putut, dar mi-a fost destul de greu. M-a ajutat totuși, încercam seara cand eram în pat. Încercam orice credeam că-mi va fi de ajutor. Pentru că sufeream foarte mult din cauza anxietății și aveam o mulțime de alte lucruri pe cap. Am divorțat, și toate au fost în același timp deci da...au fost multe lucruri la care a trebuit să le fac față. Așa că m-am ascuns puțin la început. Nu voiam să vorbesc despre asta, deoarece unele persoane te bombardează pur și simplu cu lucruri, spun lucruri oribile și chiar am vrut să mă protejez de asta. Nu am obținut niciun confort în asta, Mi-aș fi dorit să am oamenii apropiați lângă mine. Da, am vrut acea izolare. Dar a fost important să fac ceva în legătură cu asta. Pe mine terapia, (am facut terapie), m-a ajutat. Chiar aveam nevoie de asta, a fost terapie în gup, adica un grup de suport, dar am facut asta după, și a fost bine. Sunt de părere că după cancer, poate fi la fel de greu să te întorci la normal. Acum pur și simplu încerc să revin la normal și simt că încet îmi revin. Da, chiar am început să mă bucur din nou de unele lucruri, mi-am rezolvat unele lucruri si acum mă simt mai bine.”
Persoană diagnosticată cu Limfomul Hodkin’s, acum 2 ani.
”În 1999 am fost diagnosticat cu cancer testicular. În acea vreme eram căsătorit cu fosta mea soție cu care am doi copii care locuiesc cu mine. A fost o perioadă grea, am trecut mult prin ,,de ce eu, ce se întâmplă” și a trebui să duc acele lupte mentale. Cancerul s-a manifestat într-o formă foarte dureroasă. Am făcut o grămadă de infecții și într-un final, după niște teste pe care le-am făcut, medicii au decis să înlăture tumoarea. Pe urmă, a trebuit să mai fac câteva teste pentru a fi sigur că tumoarea a fost îndepărtată complet. Mereu am fost o persoană pozitivă și asta m-a ajutat să trec prin asta, dar cu siguranță pe parcurs au fost provocări emoționale și mentale. Medicii m-au asigurat că tumoarea a fost îndepărtată de tot și că nu există probabilitatea ca să apară în alte locuri. M-am simțit puternic și în vreo două săptămâni m-am reîntors la serviciu ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Teoretic, dacă nu aș fi spus cuiva asta, niciodata nu ar fi știut.”
Persoană diagnosticată cu cancer testicular, acum 14 ani.
”În 2007 am fost diagnosticat cu tumoră pe creier. Sunt căsătorit cu o femeie extraordinară care mi-a fost alături pe tot parcursul acelei perioade grele. Eram la început în acea vreme, dar mi-a fost alături mereu. A fost dramatic. M-am trezit într-o dimineață și mă simțeam foarte ciudat. Apoi, am avut un atac Grande Mal de epilepsie și iubita mea a sunat la ambulanță, care m-a dus la spital. La spital am făcut un CT care nu a ieșit bine deloc. Am un simț al umorului ciudat pe care mi l-am păstrat pe tot parcursul acelei perioade și cred că asta e important pentru a face față situațiilor de genul acela. Tratamentul a constat într-o operație pe creier urmată de 42 de zile de chimioterapie combinată cu radioterapie. Pe urmă am mai făcut încă 7 sau 8 ședințe de chimioterapie. Chiar dacă nu m-am confruntat cu prea multe efecte adverse, am rămas cu câteva sechele și probabil acum îmi este afectată fertilitatea. Dacă aș vrea să mai fac copii, chiar dacă corpul meu mai poate produce spermă, cât de sănătoși vor fi? Deoarece lucrurile pe care le-am citit pe prospecte mă făceau să spun ”o Doamne”. Poate fi foarte frustrant, dar nu îmi dau voie să merg în direcția aia ,,nu e corect, că de ce eu”, deoarece asta nu mă va duce nicăieri și oricum am destule pe cap fără să-mi mai adaug alte griji în plus care să mă termine emoțional. Pe scurt, am încercat să ma concentrez pe lucrurile pe care le pot face în continuare și am învățat să ma adaptez lucrurilor pe care nu le pot schimba. Mă descurc destul de bine. Acum trei ani am început să fac voluntariat la un fundație pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Da, per total mă descurc chiar bine. Toate rezultatele de la RMN au ieșit bune!”
Persoană diagnosticată cu cancer la creier, acum 6 ani