Săptămâna 2. Simptome fiziologice
10%

Fatigabilitatea/Oboseala

Foarte multe persoane diagnosticate cu cancer spun că se confruntă cu o stare de epuizare atât fizică cât și mentală care deseori poate interfera cu viața profesională, viață socială și cu realizarea treburilor casnice. Nivelul fatigabilității poate crește dacă faceți chimioterapie sau radioterapie. Foarte multe dintre persoanele cu care am vorbit ne-au relatat faptul că deși nu au făcut chimioterapie, totuși s-au confruntat cu o stare de oboseală. Pentru a reduce nivelul fatigabilității cu care vă confruntați, mai jos am expus patru strategii pe care le puteți încerca, acestea fiind menționate și în video-ul de mai sus, de către medicul oncolog prof. dr. Bogda Koczwara.

  • Conservați-vă energia

Aruncați o privire la fișa de lucru pentru Monitorizarea Activității și a Fatigabilității. Odată ce ce veți avea o idee de ansamblu asupra activităților dumneavoastră zilnice și asupra nivelului de energie pe care îl consumați implicându-vă în acestea, veți putea trece la următoarea etapă, cea de modificare a activităților.

  • Creșteți gradat numărul și timpul petrecut în diferite activități

Pentru mai multe informații, consultați fișa de lucru pentru Modificarea Activităților dumneavoastră

  • Introduceți exercițiile fizice în programul dumneavoastră
  • Rezolvați problemele legate de somn, dacă vă confruntați cu acestea

Consultați strategiile de îmbunătățire a somnului pe care vi le-am pus la dispoziție în secțiunea următoare.

 
,,Mi se pare foarte dificil până și să aspir prin casă...după ce termin mă simt extrem de obosit".
Robi
,,Chiar ai nevoie de cineva care să-ți aducă mâncarea la pat pentru că fizic nu ești în stare să faci nimic".
Amalia
,,Orice lucru pe care îl faci necesită un efort considerabil. Dacă urci 5 trepte te simți ca și cum ai fi alergat la un maraton".
Ionuț
,,Mi-am dat seama că exercițiile fizice îmi faceau bine și mă ajutau să-mi recapăt nivelul de energie. După ce făceam exercițiile fizice, eram atât de obosită încât trebuia să mă așez timp de vreo 20 de minute. Totuși, a doua zi, mă simțeam extraordinar".
Ana
,,În perioada când făceam tratament, mergeam la o sală de fitness și am început chiar să merg cu bicicleta. Drept ghid am folosit o carte scrisă de Lance Armstrong".
Andrei

Dacă doriți mai multe informații despre acest subiect, consultați Stricker, C.T., Drake, D., Hoyer, K.A., Mock, V. (2004). Evidence-based practice for fatigue management in adults with cancer: Exercise as an intervention. Oncology Nursing Forum, 31, 963-976.