Săptămâna 4. Imaginea de sine
72%

Identitatea - partea II

Identitatea socială

Multe persoane afectate de cancer simt că trebuie să se prefacă sau să se poarte în anumite feluri pentru a reuși să atingă așteptările celorlalți despre ele. Acest lucru poate să afecteze modul în care vă vedeți pe dumneavoastră în cadrul grupului social.

 
,,Mă enervează faptul că, precum știți și voi, toată lumea întreabă ,,cum ești” și tu spui ,,Bine” deoarece nu vrei sa intri în prea multe detalii, ca să nu stresezi și alte persoane”
Ioana

Jocul măștilor

O preocupare specifică a multor persoane cu care am vorbit este faptul de a-și menține o atitudine și un chip de fericire în fața unor membri ai familiei sau prietenilor. Este ca și cum ar trebui să își pună o mască iar rezultatul final este că majoritatea persoanelor în această situație vor simți că nu li se oferă îndeajuns suport social, fiind epuizate și prinse în acest joc al aparențelor. Ulterior, acestea își pot pierde simțul real al propriei identități, adică nu mai știu cine sunt cu adevărat.

Pot exista mai multe motive pentru care anumite persoane își mențin poziția în acest joc al măștilor, spre exemplu instinctul de a-i proteja pe cei dragi (în special pe copii) de partea ,,urâtă” a cancerului. Un alt motiv poate fi poate fi faptul că au înțeles de la prieteni și familie, că ,,trebuie să fii tare” (adică neafectat emoțional).

Unele persoane din cercul dumneavoastră social pot fi de părere că exprimarea emoțiilor înseamnă că nu faceți față situației și fără să vrea, vor face presiuni asupra dumneavoastră ,,să fiți tare”. De asemenea, poate veți observa că unele persoane din jurul dumneavoastră, precum prietenii, rudele mai îndepărtate sau colegii de muncă vă vor privi prin prisma acestui diagnostic de cancer. Acesta poate avea un impact asupra modului în care vă simțiți în propria piele, pe parcursul tratamentului și vă puteți simți ca și cum întregul cerc social s-a ,,micșorat”

Pe de altă parte, unele persoane afectate de cancer, în mod intenționat aleg să facă exact opusul ,,jocului măștilor”, adică sunt conștiente de presiunea celor din jur dar refuză să facă asta. Acest lucru poate avea un impact asupra propriei identități sociale. Nu există o modalitate bună sau greșită de a face față acestei situații, ci depinde de dumneavoastră. Totuși, este foarte important să găsiți acel ”sprijin apropiat” în persoane apropiate cu care să vă puteți exprima sincer emoțiile.

Identitatea legată de viitor (Idealurile dumneavoastră)

Uneori este posibil să vă dați seama că visurile și obiectivele pe care le-ați avut cu privire la viitor, nu mai sunt realizabile sau sunt incerte (de exemplu a face copii, datorită infertilității temporare sau permanente). Și acest lucru vă poate afecta simțul propriei identități. Mai multe informații cu privire la fertilitate, vă sunt furnizate în modulul ,,Finalizarea tratamentului”. 

Unele persoane se pot afla în fața imposibilității de a-și urma visurile cu privire la o nouă relație, un nou loc de muncă sau un anumit hobby-uri, datorită stării de sănătate și a schimbărilor pe plan fizic. Vă rugăm să luați în considerare că acest lucru nu se aplică tuturor și că multe persoane își dau seama că pot în continuare să-și urmeze planurile și obiectivele de viitor, fără prea mari dificultăți.

Totuși, dacă vă confruntați cu aceste preocupări legate de schimbarea rolurilor dumneavoastră în viitor dar și aspecte ce țin de identitate, în secțiunea următoare vă vom furniza câteva exerciții care vă pot ajuta să lucrați cu câteva dintre aceste sentimente. Încercați-le de câteva ori, deoarece s-ar putea ca unele exerciții să vă fie mai utile decât altele.