Săptămâna 1. Diagnosticul
95%

Primirea de informații în contradictoriu


Luarea deciziilor mari. Câteva persoane diagnosticate cu cancer discută despre dificultățile privind luarea deciziilor cu privire la tratament


Primirea de informații în contradictoriu

Medicul mi-a recomandat să încep o cură de chimioterapie. Am fost șocată deoarece în urmă cu ceva timp mi-a spus că nu va fi nevoie să fac chimioterapie.

Maria

Aș fi preferat să îmi fi spus în față că „este nevoie să efectuăm o mastectomie radicală “ în loc să mă lase să sper și să mă consum emoțional de două ori.

Alexandra

Câteodată nu ai mai mult de 10 minute la dispoziție pentru a vorbi cu medicul. Așa că trebuie să pui întrebările foarte repede...și este vorba de întrebări și decizii care îți vor schimba viața. -

Bogdan

 

Având în vedere numărul mare de specialiști implicați în tratamentul dumneavoastră, este probabil ca din când în când să primiți informații și sfaturi contradictorii; un specialist vă poate oferi anumite statistici și recomandări legate de tratament iar un alt specialist poate veni cu un set complet nou de informații. Foarte probabil, specialiștii din echipa medicală care se ocupă de dumneavoastră sunt conștienți de această posibilitate și vor încerca să vă ofere informații de încredere. Totuși, aceste informații și sfaturi legate de tratament pot să difere în funcție de rezultatele fiecărui nou set de analize medicale și în funcție de specializarea fiecărui specialist.

Acest lucru poate avea mai multe urmări

Multe dintre persoanele cu care am vorbit au menționat faptul că au primit informații în contradictoriu, adică un specialist le-a oferit, la momentul diagnosticului, anumite statistici și recomandări legate de tratament (de exemplu, că vor face chimioterapie), iar apoi le-a oferit informații complet noi, diferite de cele anterioare. Aceste persoane au spus că ar fi putut să se adapteze mai bine situației și ar fi avut mai mult timp la dispoziție să proceseze informația, dacă echipa medicală le-ar fi spus încă de la început că există posibilitatea ca planul de tratament inițial să fie schimbat în funcție de evoluția bolii.

Chiar dacă aspectele descrise mai sus s-ar putea să nu vă afecteze și pe dumneavoastră – cu siguranță nu toată lumea întâmpină aceste dificultăți – dacă vă aflați într-o situație similară în care aveți dificultăți în ceea ce privește înțelegerea informațiilor primite de la echipa medicală (sau dacă specialiștii din echipa medicală nu vă oferă unele informații), vă recomandăm să folosiți a doua fișă de lucru din acest modul săptămânal, cea referitoare la comunicarea asertivă. Această fișă de lucru vă poate fi de folos în cazul în care primiți informații în contradictoriu sau informațiile primite nu vă sunt suficiente și nu știți cum să gestionați situația.

Mențiune: S-ar putea ca aceste sugestii să nu rezolve faptul că ați primit sau veți primi informații în contradictoriu, însă vă pot ajuta să gestionați mai bine situația.

Luarea unor decizii mari, cât mai repede

Unele persoane se pot confrunta cu un distres semnificativ atunci când sunt puse în fața situației în care trebuie să ia o decizie medicală majoră, având la dispoziție foarte puțin timp de gândire. Uneori, consultațiile medicale s-ar putea să fie limitate chiar la 10 minute, timp în care dumneavoastră veți încerca să obțineți informații relevante, să puneți întrebările potrivite și să ajungeți la o decizie. Este o idee bună să rugați un membru al familiei/soțul/soția să vă însoțească la aceste consultații, astfel încât să se simtă implicat(ă) și să asiste la primirea informațiilor. Este posibil ca el/ea să formuleze anumite întrebări la care dumneavoastră nu v-ați gândit înainte.

Mai jos sunt câteva sugestii pe care ni le-au oferit persoanele diagnosticate cu cancer, voluntarii, medicii și asistentele cu care am vorbit:

  1. Este în regulă să căutați o a doua opinie în cazul în care aveți nevoie de mai multe informații înainte de a vă decide cu privire la tratament.
  2. Întrebați medicul oncolog dacă puteți avea o săptămână la dispoziție pentru a vă putea decide cu privire la tratament și întrebați dacă această amânare ar putea avea un impact asupra rezultatului tratamentului
  3. Completarea fișei de lucru despre luarea deciziilor vă poate fi de folos. (Faceți click pe acest link)