Săptămâna 2. Simptome fiziologice
95%

Limfedemul

,,Uitam mereu că nu trebuia să car lucruri cu acel braț. De abia acum realizez cât de des purtam geanta și cât de multe cumpărături căram cu acel braț".
Sanda

Limfedemul

Persoanele ale căror ganglioni limfatici au fost îndepărtați chirurgical, prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta condiția numită limfedem. Simptomele limfedemului includ transpirații (în jurul zonei unde ganglionii limfatici au fost îndepărtați, de exemplu, brațul sau piciorul), senzație de greutate, mobilitate redusă a articulațiilor și uscăciune, îngroșare, încordare sau întinderea pielii din jurul zonei afectate.

Limfedemul este cauzat de îngreunarea circulației lichidului limfatic în sistemul circulator. Acest lucru conduce către umflarea ușoară sau severă a țesuturilor superficiale ale membrelor, pe măsură ce fluidul se acumulează și nu poate să circule mai departe. Limfedemul nu poate fi vindecat permanent, însă există multe strategii pe care le puteți utiliza pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta această condiție. Mai jos puteți vedea câteva strategii ce pot ajuta la prevenirea aparției limfedemului, pe care puteți începe să le utilizați, chiar de ACUM.

  1. Reduceți riscul infecțiilor: fiți precaut și limitați tăieturile, arsurile sau înțepăturile de insecte.
  2. Mențineți pielea sănătoasă: aplicați creme cu regularitate și evitați arsurile solare.
  3. Mențineți o greutate corporală normală: introduceți exercițiile fizice ușoare în programul dumneavoastră și evitați hainele strâmte sau accesoriile strâmte.
  4. Utilizați normal membrul aflat la risc, dar evitați activitățile intense.
  5. Evitați temperaturile extreme (rece sau cald).

 

Vom reveni asupra acestui subiect în modulul ,,Finalizarea tratamentului” și vă vom oferi mai multe sugestii privind prevenția și tratarea limfedemului.