Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
44%

Modalități de a face față după tratament – partea 1 

Căutarea beneficiilor

Nimeni nu cere sau intenționează să aibă cancer, dar multi oameni cu care am vorbit ne-au descris acest eveniment ca și pe un valoros proces de învățare. Aceștia au învățat să caute și sensul pozitiv al lucrurilor prin care au trecut. Mulți dintre acești oameni, ne-au vorbit de următoarele beneficii:

  • Le-a oferit o nouă perspectivă și apreciere asupra vieții și lucrurilor importante din ea
  • I-a făcut să conștientizeze cât de puternici sunt și i-a ajutat să-și recapete speranța în propria lor abilitate de a face față problemelor.
  • I-a ,,forțat” să-și facă timp și pentru ei. Le-a oferit oportunitatea, timpul necesar și motivația de a-și urma sau de a reîncepe să-și urmărească visurile, hobby-urile pe care le-au pus pe ,,lista de așteptare”.
  • I-a învățat să se pună pe ei pe primul loc (pentru mulți oameni, este pentru prima oară când fac acest lucru, mai ales dacă sunt și părinți) și au realizat că și ei sunt la fel de importanți precum colegii lor de muncă, membrii familiei sau prietenii lor.
  • I-a ajutat să-și îmbunătățească relația cu partenerul/partenera de viață sau cu prietenii apropiați și familia. Și-au dat seama cine sunt prietenii adevărați din viața lor.
  • Unii oameni ne-au spus că în urma confruntării cu cancerul, au învățat să fie mai toleranți cu ceilalți, să aibă mai multă compasiune pentru cei din jur și să fie mai deschiși cu privire la sentimentele lor.
  • Alții ne-au spus că această boală i-a determinat să încerce să reducă stresul și conflictele din viața lor, să se îngrijoreze mai puțin, să ignore lucrurile neimportante.
,,Știu că e un clișeu, dar poate fi o experiență pozitivă... Chiar cred că în urma acestei experiențe am avut parte de lucruri pozitive care m-au ajutat să mă schimb în bine.”
Bogdan
,,În fiecare dimineata mă trezesc și îmi spun ,,Dumnezeule, încă sunt aici!” Chiar îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mă învață cum să apreciez viața. Pentru mine, această experiență cu boala a avut și multe lucruri pozitive.”
Amalia
,,Cred că din cauza faptului că sunt o persoană oarecare, m-am simțit mereu slabă și nesemnificativă. Știi, în urma a ceea ce mi s-a întâmplat, mi-am dat seama că de fapt nu sunt o persoană oarecare, ci una foarte puternică!”
Alexandra

Partea comună a ceea ce spun oamenii pare să fie că, într-adevăr, această boală face ca lucrurile să fie văzute dintr-o alta perspectivă și permite reevaluarea propriei vieți. Așa cum am menționat anterior, beneficiile găsirii unei semnificații asociate experienței cu cancerul au fost susținute de rezultatele cercetărilor științifice. Căutarea unei semnificații este asociată cu scăderea simptomelor de depresie, anxietate și stres, și cu un sentiment mai mare de auto-control.