Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
48%

Modalități de a face față după tratament – partea 2 

,,Tirania” gândirii pozitive

Vrem să clarificăm un lucru și anume diferența dintre căutarea beneficiilor, care vă poate ajuta să reflectați asupra posibilelor oportunități pe care le-ați avut, să învățați și să vă dezvoltați pe parcursul perioadei traumatice, și cultura ,,gândirii pozitive” care pare că este promovată pretutindeni când vine vorba de cancer.

Așa cum am discutat în secțiunile anterioare, în timpul tratamentului foarte multe persoane se confruntă cu situația în care trebuie să intre în acel ,,joc al aparențelor”, în care încearcă să aibă mereu o atitudine pozitivă în fața familiei și a prietenilor. Acest joc nu este neapărat înlăturat după ce tratamentul se încheie. Foarte multe persoane sunt convinse că menținerea unei atitudini pozitive are o influență asupra ratei de supraviețuire, așadar apare această presiune pe dumneavoastră, de ”a zâmbi” orice ar fi. Gândirea pozitivă a fost plasată pe un piedestal, fapt care vă poate face să fiți stresat/ă, gândindu-vă că modalitatea d-voastră prezentă de a face față nu este suficient de ,,pozitivă”.

Este important să reamintim faptul că nu avem date științifice care să susțină că o anumită strategie de adaptare sau factor psihologic ar influența rata de supraviețuire. De fapt, așa cum am subliniat anterior, această cultură a ,,gândirii pozitive" poate crea bariere în comunicare și poate face ca procesarea traumei cauzată de cancer să fie mult mai dificilă.

Ca răspuns la aceste consecințe negative, unele persoane afectate de cancer au început să eticheteze această cultură ca și ,,tirania gândirii pozitive".

Căutarea beneficiilor nu se referă la promovarea gândirii pozitive. Persoanele care încearcă să caute beneficiile acestei experiențe tind să proceseze atât aspectele negative/traumatice ale cancerului, cât și aspectele benefice care au apărut ca și rezultat al acestui eveniment. De asemenea, este important să rețineți că nu toată lumea poate să găsească beneficii sau un sens al cancerului, iar acest lucru este absolut normal.

Ce este cu adevărat important este să rămâneți deschis/ă pentru a explora modul în care viața dumneavoastră s-a schimbat, mai degrabă decât să încercați să vă păstrați viața exact așa cum era înainte de acest eveniment. Poate că această confruntare cu cancerul v-a shimbat. În unele privințe, este posibil să fi fost o experiență foarte neplăcută. În alte privințe, este posibil să vă fi ajutat să apreciați viața în noi feluri. Următoarea fișă de lucru ,,Cancerul ca prieten și ca inamic", vă oferă posibilitatea de a lua în considerare atât aspectele negative, cât și cele pozitive, pe care cancerul le-a adus în viața dumneavoastră.