Săptămâna 4. Imaginea de sine
28%

Reducerea insatisfacției legată de corpul dumneavoastră - Partea 2

Opțiunea 2: Acceptarea

În acest exercițiu trebuie să încercați să observați orice gânduri, emoții sau senzații pe care le aveți, însă fără a le judeca. În loc să disputați gândurile care apar, precum ați făcut-o în exercițiile anterioare, de data aceasta le veți observa pur și simplu și le veți conștientiza.

O modalitate prin care puteți face asta este să vă gândiți că aceste experiențe interioare neplăcute există, dar să le lasați așa cum sunt, făra a încerca să le schimbați în acest moment. Pur și simplu, aduceți-le în starea de conștiență și observați-le.

Atunci când practicați această tehnică este util să o faceți cu ochii închiși, dacă vă simțiți confortabil așa. Primul pas este să conștientizați cu adevărat ce se întâmplă cu dumneavoastră în acest moment. Apoi identificați acele gânduri care vă trec prin minte și mențineți-le în starea de conștiență. Poate vă este util să vă imaginați acele gânduri ca și cum ar fi proiectate pe ecranul televizorului dumneavoastră: vă puteți așeza, privi ecranul, așteptând ca gândurile sau imaginile să apară. Trebuie să acordați atenție doar acelor gânduri și imagini care apar în acel moment ,,pe ecran” și apoi să le lăsați să treacă.

Așadar, în loc să îndepărtați sau să opriți acele gânduri, doar fiți conștient/ă de existența lor și poate puteți spune ,,Aha, aici erați”. Faceți același lucru și cu senzațiile din corp, pur și simplu observațile și spuneți ,,OK. Așa este acum”.

Observație: Dacă vreți puteți folosi câteva dintre exercițiile de meditație Mindfulness din modulul ,,Distresul emoțional”.


Opțiunea 3: Distragerea

În contrast direct cu acceptarea, ideea acestei tehnici de distragere este să vă redirecționați atenția de la corpul dumneavoastră și de la gândurile sau emoțiile asociate care apar. Când apare evaluarea simptomelor corpului, intenționat mutați-vă atenția către gânduri, acțiuni și obiecte plăcute sau neutre. Spre exeplu, poate fi util să folosiți câteva dintre strategiile de relaxare care folosesc tehnica imageriei (gândiți-vă la o plajă sau la un loc favorit) sau să descrieți în detaliu forma unui obiect din încăpere ori să descrieți un copac ce îl vedeți pe geam. Mai jos puteți vedea câteva sugestii de exerciții de distragere:

  • Descrieți pentru dumneavoastră felul în care plaja preferată arată atunci când apune soarele.
  • Descrieți pașii care îi faceți ca să ajungeți de acasă la locul de muncă.
  • Imaginați-vă că vă aflați în mașina dumneavoastră – descrieți cum arată partea din față a interiorului (bordul mașinii, schimbătorul de viteze, volanul, etc.)

Opțiunea 4: Exerciții fizice ușoare

Dacă niciuna dintre opțiunile de mai sus ,,nu vi se potrivesc", atunci puteți încerca să faceți exerciții fizice ușoare (ex: gimnastică, pilates, plimbat, înot) pentru a vă ajuta să vă focalizați atenția pe ceea ce poate face corpul dumneavoastră. Exercițiile fizice ușoare duc la eliberarea endorfinelor (substanțe produse de creier care ne fac să ne simțim bine) care cresc satisfacția cu privire la corpul nostru.