Săptămâna 1. Diagnosticul
50%

Terapiile complementare - Merită să le încerc? - Partea I


O întrebare des întâlnită, pe care mulți pacienți, parteneri, familii ale pacienților și-o pun, este: ce altceva în afară de tratamentul obișnuit pentru cancer mai poate să ajute starea mea de sănătate? Cercetările arată că aproximativ 50% dintre persoanele diagnosticate cu cancer apelează la o formă de terapie complementară, în timp ce 50% urmează doar tratamentul convențional. Am cercetat motivele pentru care oamenii se decid să apeleze sau nu la terapiile complementare, în timpul tratamentului convențional. Pentru a vă ajuta să vă decideți, mai jos am expus principalele motive pentru care unele persoane apelează la aceste terapii în timp ce altele urmează doar tratamentul convențional.

 

 

Argumente PRO (De ce ați apela la aceste terapii)

Argumente contra (De ce NU ați apela la aceste terapii)

Speranța

Vă ajută să vă păstrați o atitudine pozitivă și un motiv în plus pentru a lupta cu boala. Știind că au un posibil efect benefic, terapiile complementare vă pot ajuta să vă păstrați speranța pe parcursul tratamentului.

Posibile interacțiuni

Între terapiile complementare și unele substanțe: De exemplu: unele suplimente alimentare și tratamente convenționale precum chimioterapia.

Controlul

Știind că faceți ceva pentru a contribui la starea dumnevoastră de sănătate, vă poate crește încrederea în propria abilitate de a controla lucrurile. Vă poate determina să vă implicați în tratament și să fiți proactiv/ă.

Nu sunt validate

În prezent, nu există suficiente date care să valideze aceste terapii complementare. Am vorbit cu mai multe persoane care ne-au spus că este foarte important să știe dacă aceste terapii sunt validate științific, deoarece se confruntă deja cu decizii foarte dificile.

Abordare holistică

Faptul de a nu fi tratat ca și o ,,statistică”. Într-o formă sau alta, știți că veți contribui la sănătatea dumneavoastră. Un medic oncolog cu care am vorbit a spus despre terapiile complementare că sunt tentante pentru pacienții săi, deoarece sunt văzute ca și având o calitate ,,magică” [non-științifică]. Acest lucru se datorează faptului că sunt foarte diferite în comparație cu tratamentul convențional pe care îl primesc la spital.

Timp

Tratamentele medicale sunt deja consumatoare de timp – poate nu aveți suficient timp pentru adăugarea altor programări și schimbări ale stilului de viață (de ex., necesitatea stoarcerii fructelor/legumelor pentru anumite sucuri ia foarte mult timp). În plus, poate fi dificil să vă faceți timp pentru a vă documenta cu privire la ce terapii complementare să urmați. De asemenea, poate fi dificil să găsiți surse de informație credibile. Acest lucru se aplică și la menținerea schimbărilor stilului de viață (de ex., dieta, stoarcerea fructelor) – necesită foarte mult timp.

Controlul efectelor secundare               

De exemplu: starea de greață, durerea și oboseala

Costuri

Am vorbit cu multe persoane care ne-au spus că ar fi fost interesate de aceste terapii și schimbări ale dietei, dar costurile financiare implicate erau mult prea mari pentru ele.

Puterea

Vă pot ajuta să vă mențineți forța fizică (ex: prin exerciții fizice). De asemenea, pot avea un efect de fortificare a organismului astfel încât să fiți în cea mai bună formă pentru a face față tratamentului.

Fatigabilitate/

Oboseală

Unele persoane ne-au spus că se simțeau prea obosite ca urmare a tratamentului împotriva cancerului, astfel încât era dificil pentru ele să apeleze la alte strategii.

Sistemul imunitar

Încercarea de a sprijini sistemul imunitar în timpul chimioterapiei

Lipsa promovării/ informațiilor

Terapiile complementare nu sunt suficient de bine promovate.

Controlul nivelului de distres

Mai multe persoane au mărturisit că terapiile complementare le-au ajutat să facă față stresului și distresului.

Accesibilitate

De exemplu, lipsa serviciilor în mediul rural și lipsa specialiștilor care practică terapii complementare la nivel local.

Vitalitate

Mai multe persoane au relatat că terapiile complementare le-au ajutat cu refacerea nivelului de energie (de ex., prin exerciții și meditație). Acestea vă pot oferi ocazia să vă concentrați mai mult asupra propriei persoane, să petreceți mai mult timp având grijă de dumneavoastră și să aveți parte de o oarecare,,normalitate”, chiar și în contextul acestui diagnostic.

Frica și anxietatea

Unele persoane au fost îngrijorate de faptul că folosirea terapiilor complementare va avea un efect negativ asupra eficienței tratamentului convențional. Alte persoane se simțeau anxioase datorită schimbărilor survenite la nivelul aspectului fizic, astfel încât nu doreau să iasă în public pentru a merge la programările pentru sesiunile de terapii complementare.

Îmbunătățirea calității vieții

Majoritatea persoanelor au spus că sunt conștiente de faptul că terapiile complementare nu le vor vindeca de cancer, însă vor contribui la creșterea calității vieții lor.

Încrederea

Unele persoane au relatat că fie au avut în trecut experiențe negative cu specialiștii care livrează terapii complementare, fie că au încredere în medicul oncolog (suficient cât să nu încerce alte terapii complementare).