Săptămâna 6. Finalizarea tratamentului. Tranziția către Viața Dincolo de Cancer
68%

Tratamentul limfedemului

Terapia Fizică Complexă

Precum a subliniat și prof. Koczwara în filmarea de la începutul capitolui ,,Efecte adverse târzii", unul dintre tratamentele recomandate pentru managementul limfedemului este Terapia Fizică Complexă (CPT). Prin CPT rezultatele apar relativ repede. Cele mai bune rezultate le veți obține dacă folosiți strategiile cu regularitate.

Terapia Fizică Complexă este compusă din patru mari componente:

A. Îngrijirea pielii

O bună îngrijire a pielii este esențială pentru menținerea unei condiții bune a pielii și pentru reducerea stresului asupra sistemului limfatic, prin prevenirea infecțiilor. Vă oferim câteva sugestii prin care vă puteți menține o condiție bună a pielii: hidratați-vă zilnic pielea folosind creme neparfumate; evitați dușurile sau băile fierbinți; evitați să stați prea aproape de foc; evitați arsurile solare; folosiți spray-uri pentru alungarea insectelor; purtați mănuși la realizarea treburilor casnice și tratați imediat tăieturile sau juliturile. De asemenea, ar trebui să utilizați un aparat de ras electric sau crema depilatoare pentru a îndepărta părul de pe corp. Mențineți o bună îngrijire a unghiilor, astfel încât să preveniți infecțiile. De asemenea, este sugerat să nu vă verificați tensiunea arterială folosind membrul ce a fost afectat sau să vă faceți injecții sau teste de sânge tot pe acesta.

B. Masajul

Masajul reprezintă o parte importantă a tratamentului pentru limfedem. Scopul este de a ajuta lichidul să se îndepărteze de zona umflată și să se miște în direcția opusă. O formă specială de masaj este numită ,,Drenaj limfatic manual" și trebuie efectuată numai de către o persoană specializată în asta. Există o versiune mai simplificată a acestui tip de masaj, numită ,,Drenaj limfatic simplu" pe care îl puteți face singur/ă. Cel mai bine este să faceți asta zilnic.

C. Bandajele de compresie

Bandajele de compresie, așa cum au fost prescrise de medicul dumneavoastră, vă pot ajuta. Folosite fără a aplica și alte strategii, este puțin probabil să reduceți mărimea/umflătura membrului afectat, dar vă vor ajuta să-l păstrați la mărimea lui curentă. Acestea trebuie spălate regulat și ar trebui înlocuite la fiecare 4-6 luni pentru a beneficia de abilitatea lor de compresie. Bandajele de compresie pot fi folosite pentru a reduce riscul de limfedem atunci când călătoriți cu avionul.

D. Exercițiile fizice

Introducerea exercițiilor fizice ușoare în programul dumneavoastră zilnic. Exemple: plimbarea, înotul, yoga și tai chi pot îmbunătăți circulația limfatică.

Drenajul limfatic simplu (DLS). DLS implică folosirea degetelor pentru a ,,muta/mișca" pielea într-o anumită direcție. Deseori este sugerat faptul că este mai ușor să vă rugați partenerul sau un prieten să vă ajute, deoarece acesta poate să ajungă în unele zone în care dumneavoastră nu puteți. Totuși, este o tehnică pe care o puteți folosi și dumneavoastră, pe cont propriu, dar să aveți grijă să nu apăsați prea tare atunci când faceți masajul.

Vă rugăm să nu uitați faptul că dacă nu aveți acces la un dispozitiv conectat la internet acasă la dumneavoastră, de obicei, puteți folosi unul în mod gratuit la biblioteca din orașul în care locuiți.